AKTUELNO

Pored velikog broja građana, paljenju badnjaka prisustvovao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

- Naložili smo badnjak i time smo ispunili ono što smo nasledili od naših predaka - rekao je patrijarh Irinej okupljenim vernicima, dodajući da je badnjak drvo koje daje veliku svetlost i predstavlja simbol onoga što slavimo.

On je rekao da je Isus doneo ljubav i uselio se u naše duše i srca i u sve domove, kako u Srbiji, tako i u domove širom sveta.

Patrijarh je istakao da veruje da se badnjak osim u Beogradu i hramovima u Srbiji, nalaže i u zemljama gde živi srpski narod, što nas čini jedinstvenim.

- Neka svetlost badnjaka obasja život, put naš, a to je put Hristov - poručio je patrijarh, poželevši da plamen zapaljenog badnjaka obajsa Srbiju "ukrašenu najlepšim ukrasima", za koju su se borili naši preci.

Patrijarh je nakon paljenja badnjaka služio večernju u Hramu Svetog Save.

Pravoslavni vernici u Srbiji danas obeležavaju Badnji dan, uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića - kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista.

Božić, zajedno sa Uskrsom, predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana pre 7. januara Božićnim postom, koji predstavlja pročišćenje duha i tela, a ljudi se u Srbiji pozdravljaju rečima "Hristos se rodi", a otpozdravljaju sa "Vaistinu se rodi".

Badnji dan je poslednji dan posta, dan kada se obavezno priprema posna večera, a prati ga i druga simbolika kod Srba, seča badnjaka, unošenje slame, bacanje oraha, pijukanje dece koju predvodi domaćica i obilaženje u krug prostorije u kojoj se postavlja posna večera.

Smatra se da je Badnji dan povezan sa pokojnicima, pa se veruje da su te večeri zajedno živi i njihovi pokojnici, odnosno preci.

Božić po julijanskom kalendaru, pored srpske, slave i ruska, jermenska crkva, Sveta gora i jedan deo koptske crkve.

Foto: Beograd, 6. januara 2016 - Paljenje badnjaka ispred hrama Svetog Save na Vracaru. Patrijarh srpski Irinej predvodio je danas osvecenje i paljenje badnjaka na platou ispred Hrama Svetog Save u Beogradu. FOTO TANJUG / NEMANJA JOVANOVIC / tj

Foto: Beograd, 6. januara 2016 - Paljenje badnjaka ispred hrama Svetog Save na Vracaru. Patrijarh srpski Irinej predvodio je danas osvecenje i paljenje badnjaka na platou ispred Hrama Svetog Save u Beogradu. FOTO TANJUG / NEMANJA JOVANOVIC / tj

Foto: Beograd, 6. januara 2016 - Patrijarh srpski Irinej (S) sa svestenstvom SPC ispred hrama Svetog Save na Vracaru. Patrijarh srpski Irinej predvodio je danas osvecenje i paljenje badnjaka na platou ispred Hrama Svetog Save u Beogradu. FOTO TANJUG / NEMANJ...

Autor: G.N.

'