AKTUELNO

Nema elemenata za preveliki optimizam i kamo sreće da smo na putu smirivanja situacije i iznalaženja kompromisa. Toga nema ni na vidiku i sve je jedna jeftina politička igra u kojoj svako gleda sebe, ocenjuju gosti "Novog jutra".

Govoreći o poseti visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela Prištini i njegovoj izjavi da nije njegov posao da ubedi pet država članica EU da priznaju kosovsku nezavisnost, Zoran Anđelković, bivši šef Izvršnog veća Kosova, kaže da je ovakva izjava očekivana od jednog Španca. 

- Evropska unija je za nijansu promenila svoju politiku i jasno joj je da ne može da izvrši pritisak ni na Rumuniju, ni na Španiju - na nju pogotovo – kaže Anđelković za Pink. Ističe da Španiju niko neće ubediti da prizna nezavisnost Kosova, a da je EU po ovom pitanju postala pasivna. Amerika je, podseća, sve vreme učestvovala u ovom razgovoru, ali ne za stolom već „pored stola“.

Foto: TV Pink Printscreen

- Često ovi koji učestvuju pored stola imaju veći uticaj od onih za stolom – kaže Anđelković. Podseća i da se u Americi zahuktava izborna kampanja i da Trampu trebaju spoljnopolitički poeni, budući da je prvi predsednik u poslednjih 50 godina koji nije zaratio nigde u svetu. 

Uključivanje Grenela u problem Kosova treba da donese poene Trampu, da pokaže kako su SAD aktivne i preduzimljive i sve ovo je više vrsta marketinga, nego što nešto konkretno treba da se uradi, ocenjuje prof. dr Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije. 

Foto: TV Pink Printscreen

- Nema elemenata za preveliki optimizam i kamo sreće da smo na putu smirivanja situacije između Albanaca i srpskog naroda i iznalaženja kompromisa. Toga nema ni na vidiku i sve je jedna jeftina politička igra u kojoj svako gleda sebe: EU pokušava da održi svoj uticaj u pregovorima, a Amerika suštinski ništa ne rešava, počev od taksi – kaže Miletić za „Novo jutro“.

Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji, ocenjuje da takse nisu smišljene u Prištini, jer da jesu, odavno bi bile ukinute. 

Foto: TV Pink Printscreen

- Sve što se događa, između ostalog formiranje vlade, samo je kupovina vremena. Kurti nema kapacitet niti sme da preuzme odgovornost za izdaju svog biračkog tela, a sve zbog zauzimanja fotelje – kaže Beriša. 

#Dejan Miletić

#Demo Beriša

#Novo jutro

#Zoran Anđelković

'