AKTUELNO

Oko 40 osoba, najviše državljana Hrvatske i Slovenije, uhapšeno je tokom jučerašnjeg dana u nekoliko zemalja u okviru velike akcije policija nekoliko država, zbog sumnji da su bavili organizovanim krijumčarenjem i prodajom velikih količina kokaina, heroina, amfetamina i marihuane. U istrazi našao se i jedan Srbin.

Kako je saopštio MUP Hrvatske, Služba za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala Rijeka, Policijske nacionalne kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala u saradnji sa policijskim službenicima Slovenije, sproveli međunarodnu istragu hrvatskih državljana (33, 39, 41, 36, 42 i 62 godine) ali i jednog 39-godišnjeg Srbina zbog sumnje da su počinili krivična dela neovlašćenja proizvodnja i prodaja droga u okviru zločinačkog udruženja.

Istragom je utvrđeno da je državljanin Slovenije u razdoblju od početka 2018. do 2020. godine organizovao i vodio zločinačku grupu čiji su pripadnici navedene osobe, kao i najmanje šest slovenskih državljana i druge, za sada nepoznte osobe, prenosi Jutarnji.

Kako je grupa funkcionisala?

Oni su na području Hrvatske, Slovenije, Austrije te drugih država EU i zemalja Južne Amerike složno i koordinisano zajednički švercovali narkotike kako bi ostvarili velike zarade. Reč je o više vrsti droga i to kokain, heroin, amfetamin, MDMA (ekstazi), marihuana, hašiš, metamfetamin (kristal met).

Foto: MUP RH

Zbog toga su se povezali sa osobama u Južnoj Americi zbog krijumčarenja narkotika pomorskim putem iz Južne Amerike u Evropu.

U Sloveniji su organizovali i nadzirali proizvodnju, uspostavili više skladišta za držanje i čuvanje droga, a za poslove obezbeđenja angažovali su ljude iz Ljubljane. Iz ovih skladišta droga je dalje distribuirana u Hrvatsku, Sloveniju i druge zemlje.

Za transport su koristili specijalno izrađene bunkere u kamionima kojim se droga dovozila do željene destinacije, a kojim su upravljale osobe angažovane specijalno za ovaj posao.

Foto: Tanjug/Vadim Ghirda

Tokom istrage zaplenjeno je ukupno 549 grama kokaina, 6.256 komada MDMA, 4.365 grama amfetamina, 52,84 grama heroina, 12.300 grama marihuane, 190.000,00 kuna (oko 25.500 evra), 12.000,00 evra, 320 švajcarskih franaka.

Na području Slovenije tokom 2018. i 2019. godine zaplenjeno je 23.000 grama amfetamina, 3.650 grama heroina, 1.700 grama kokaina, 4.500 komada MDMA, u Nemačkoj novčani iznos od 87.350,00 evra, a sve navedeno se osnovano dovode u vezu s ovim zločinačkim udruženjem.

#Policijska akcija

#kriminalna grupa

'