AKTUELNO

Izložba pod nazivom "Evropsko nasleđe u savremenom autorskom stripu i ilustraciji" biće otvorena 4. februara u Kulturnom centru Srbije u Parizu, najavili su organizatori.

Postavka koja obuhvata radove 42 autora iz 25 zemalja nastala je u okviru četvrtog izdanja Nova Festivala u Pančevu 2018. godine, u organizaciji Udruženja "KomunikArt", i uvrštena je u okvir nacionalnog programa Ministarstva kulture i informisanja Srbije, kao deo obeležavanja Godine evropskog kulturnog nasleđa na nacionalnom nivou.

Saša Rakezić, selektor radova, rekao je da je ova izložba dobar način da se razume i prikaže stanje evropskog kulturnog identiteta.

"Srbija je zahvaljujući istorijskim okolnostima, i kao zemlja koja među poslednjima nastoji da postane deo Evropske unije, u položaju da primeti sve protivrečnosti u kojim se Unija evropskih država zatekla u ovom trenutku. U vezi sa tim, možda će bolje od bilo kakve političke analize poslužiti pregled stripova i ilustracija na temu evropskog kulturnog nasleđa, koji smo priredili u okviru Nova Festivala pozvavši autore kako iz zemalja EU, tako i van tog prostora, da izraze svoja razmišljanja", kazao je Rakezić.

Prema njegovim rečima, glavni cilj izložbe bio je da se podigne nivo svesti o evropskoj istoriji i vrednostima, kao i da se ojača osećaj evropskog identiteta kroz radove eminentnih evropskih autora i autora u usponu u sferama savremenog i alternativnog stripa i ilustracije.

"Savremeni, andergraund, alternativni strip i ilustracija imaju specifične estetske kvalitete koji su vredni istraživanja, budući da predstavljaju značajne delove savremene vizuelne kulture i mogu biti korišćeni da osvetle posebne aspekte društva i kulture" kazao je Rakezić.

Snežana Ćuruvija, producentkinja izložbe istakla je višestruki značaj i ulogu kulturnog identiteta:

"Kulturno nasleđe ima univerzalnu vrednost za svakog od nas kao pojedinca, za zajednicu i društvo u celini. Važno je očuvati vrednosti i preneti ih na buduće generacije" kazala je Churuvija.

Izložba će biti otvorena do 16. marta, a održava se uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

#Izložba

#Strip

'