AKTUELNO

On je istakao da je taj program jedan od najboljih u istoriji programa Fonda.

Aktuelni program Vlade Srbije je premašio sva očekivanja u pogledu privrednog rasta, investicija, zaposlenosti i fiskalnog prilagođavanja, ali je rano proglasiti da je ostvaren uspeh, jer Srbija ima još puno toga da uradui, smatra šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) DŽejms Ruf.

Iz makroekonomske perspektive, piše Ruf u autorskom tekstu za novi broj NIN-a, reforme koje je sprovela Srbija su "jedan od najboljih slučajeva u istoriji programa MMF-a u kojima su rezultati nadmašili projekcije".

- Mnogi - uključujući i neke u MMF-u, mislili su da je program optimističan, jer predviđa da bi iz tih problema Srbija mogla da se izvuče do 2017, uz skroman fiskalni deficit od četiri procenta BDP-a i stabilizaciju duga. Šta vidimo umesto toga? Već u 2016. rast od skoro tri procenta, deficit od 1,4 odsto BDP-a, a i dug je u padu . I što je veoma važno, nagli pad nezaposlenosti, kao i problematičnih kredita, koji su još od krize predstavljali problem za bankarski sistem", konstatuje Ruf.

On upozorava da ne treba žuriti sa tim da se proglasi uspeh i da je posao završen, jer Srbija ima još puno toga da uradi.

- Prihodi stanovništva u Srbiji su bolno niski po zapadnoevropskim standardima, a da bi se to promenilo potrebno je da rast bude znatno brži od tri procenta. Na nivou od 70 odsto BDP-a, javni dug je još visok i osetljiv na promene eksternih uslova ili pad ekonomskih aktivnosti -rekao je.

Ruf napominje da je srpska privreda još uvek preopterećena neefikasnim javnim sektorom i da se premalo oslanja na produktivni privatni sektor.

- Gubici u mnogim javnim preduzećima su toliko veliki da bi državi bilo jeftinije da plaća radnike da ostanu kod kuće nego da nastavi da subvencijama ta preduzeća održava u životu - mišljenja je Ruf.

Takođe ukazuje da možda i trećina zaposlenih u privatnom sektoru radi u sivoj ekonomiji, da su plate u javnom sektoru u proseku više nego u privatnom, a pružanje javnih usluga je i dalje na niskom nivou.

- Jedini način da prihodi stanovništva u Srbiji rastu na održiv način je da se privatni sektor ojača i proširi, a da se javni sektor smanji. Dobra vest je da vladin program ima za cilj ostvarenje upravo tih ciljeva - ističe Ruf.

Za reforme je, kako predočava šef Misije MMF-a, potrebna trajna politička i makroekonomska stabilnost, a njima će se prirodno protiviti interesne grupe koje profitiraju od održavanja postojećeg stanja.

#Džejms Ruf

#Ekonomija

#MMF

#Plata

#Srbija

#Vlada Srbije

'