AKTUELNO

Seizmolozi najavljuju smirivanje tla, ali i nova podrhtavanja!

Zemljotres koji je jutros pogodio Albaniju, a koji se snažno osetio i u Crnoj Gori i celom regionu, jedan je od najjačih instrumentalno registrovanih pored onog iz 1979. godine, izjavila je načelnica u Zavodu za seizmologiju Jadranka Mihaljević.

Kako strani mediji prenose, zemljotres jačine 5.6 Rihtera pogodio je region i apeluje se na sve građane da ostanu napolju i ne pokušavaju da ulaze u svoje kuće. Jak zemljotres zatresao je upravo i BiH. Prema prvim informacijama potres je bio jačine 5.2 po Rihteru.

- Međutim, pored onih koje smo zabeležili savremenim spravama postoje mnogi istorijski podaci, čak i na području Drača o vrlo jakim zemljotresima. Tako recimo u Draču postoji arena koja je srušena i naknadno otkopana i svedoči nam o efektima ranijih razornih potresa - istakla je Mihaljević.

Ona je kazala da se zemljotres snažno osetio i u Crnoj Gori, a da je ovom potresu u Albaniji prethodili nekoliko slabijih.

- Možemo reći da je zemljotres od 21. septembra koji je iznosio 5,8 po Rihteru bio uvod u aktivaciju seizmogene zone. Tlo i dalje radi. Posle ovako jakog zemljotresa može se očekivati velika serija zemljotresa. Obično to smirivanje traje nekoliko meseci - rekla je Mihaljević.

Foto: Tanjug AP/Hektor Pustina

Jutrošnje potrese u Albaniji osetili su i stanovnici Srbije, a posebno se jako osetio zemljotres u Bosni i Hercegovini. Tako su potrese prijavljivali Beograđani, Novosađani, Nišlije...

Potres u Albaniji doveo je do urušavanja objekata. Seizmolog Ivan Brlek je, nakon serije razornih zemljotresa u Albaniji, pojasnio šta se dešavalo u toku noći.

- Noćas oko 4 sata na području grada Drača na jadranskoj obali desio se zemljotres prilično razorne snage, magnitude od 6,4 stepena po Rihteru, koji je izazvao veliku materijalnu štetu i odneo ljudske žrtve. Nakon prvog jakog udara, došlo je do novih desetak potresa, magnitude veće od pet stepeni po Rihteru, koji su, takođe, jaki zemljotresi - kazao je Brlek.

Foto: Printscreen Twitter/endriarizi

On je rekao da je uobičajena pojava da se, nakon jakog zemljotresa na nekom području, dešava tzv. sleganje tla, koje može trajati čak mesecima, što skoro svakodnevno uzrokuje nove jake potrese.

#Seizmološki zavod

#Srbija

#Zemljotres

#region

'