AKTUELNO

Suđenje za slučaj koji je već tri i po godine medijski najpraćeniji počinje danas pred Višim sudom u Beogradu. Optužnica je više puta podizana i vraćana na dopunu, a u njoj je i dalje nekoliko nedoumica, čije bi razjašnjenje moglo biti ključno za rasvetljavanje surovog ubistva koje je 2016. potreslo Srbiju.

U renoviranoj Palati pravde, pred Višim sudom u Beogradu, danas počinje suđenje Zoranu Marjanoviću. Optuženi za ubistvo supruge Jelene Krsmanović prvi put će pred sudom izneti svoju odbranu gde bi, iz svog ugla, trebalo da navede šta se dešavalo tog 2. aprila 2016. godine.

Na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u septembru, Marjanović je negirao da je ubio suprugu i ponovio sve što je i ranije govorio na saslušanjima u policiji. 

Foto: E-Stock/Dušan Milenković

Marjanović je inače jedini osumnjičeni za ovaj zločin, koji je i dan-danas za mnoge misterija i pun kontroverzi koje su ostale bez odgovora. On se tereti za krivično delo teško ubistvo, za koje je zaprećena kazna zatvora do 40 godina zatvora i brani se sa slobode.

Advokati odbrane spremni za suđenje decenije

Jedan od advokata odbrane, Stefan Jokić, potvrdio je za Pink.rs da suđenje Marjanoviću počinje danas i da je tim spreman da iznese svoje zaključke, dokaze i stavove, u nadi da će presuda biti oslobađajuća.

- Spremni smo za suđenje kao zapete puške, jedva čekamo da istina izađe na videlo - rekao je Jokić za naš portal. Inače, suđenje će, za razliku od pripremnog ročišta, biti otvoreno za javnost, s tim što će svedočenje maloletne Jane, koja je praktično oštećena u ovom slučaju, najverovatnije biti iza zatvorenih vrata.

Optužnica

Prema optužnici, Marjanović je suprugu ubio 2. aprila 2016. godine na svirep i podmukao način dok je u neposrednoj blizini mesta na kojem je pevačica usmrćena stajala njihova maloletna ćerka.

Foto: Andrej Nihil

Prema optužnici, Marjanović se je sa sada pokojnom suprugom i maloletnom ćerkom Janom 2. aprila 2016. godine oko 17 sati dovezao na nasip u Borči. Jelena je otišla da trči, a on je ostao sa ćerkom. Međutim, iskoristivši Jelenino poverenje, Zoran ju je namamio da se spuste u podnožje nasipa na kanalu, dok je dete ostalo na nasipu, navodi se u optužnici.

Kada su se spustili do kanala, Zoran je Jelenu najpre ubo oštrim predmetom u glavu i u desni lakat, nakon čega je Jelena počela da beži travnatom površinom.

Foto: Pink.rs

Tada je, prema optužnici, izgubila patiku i mobilni telefon, kao i gumicu kojom joj je bila vezana kosa.

Međutim, Marjanović ju je sustigao, strgao joj je gornji deo trenerke, a potom joj opet zadao više udaraca u glavu, nanevši joj višestruke prelome lobanje, nakon čega ju je potopio u kanal. Pre smrti Jelena je udahnula vodu iz kanala.

Ko je misteriozni zidar, jedini muškarac koji se, pored Zorana, spominje u optužnici?

Stanoje I, građevinski radnik s juga Srbije, jedini je muškarac koji se pored Zorana Marjanovića pominje u optužnici Višeg tužilaštva u Beogradu koja je podignuta zbog ubistva pevačice. Ime Stanoja I. vezuje se za jedan od ključnih dokaza u istrazi - DNK trag nađen na pevačicinoj odeći, za koji je utvrđeno da pripada muškarcu, ali ne i kom. Trenerka i veš pokojne Jelene, koja je ubijena 2. aprila 2016. na nasipu u Borči, odmah su poslati na veštačenje. Izolovani DNK tragovi su, pored poređenja s biološkim profilima njenog muža Zorana i ostalih članova porodice, upoređeni i sa DNK materijalom izvesnog Stanoja I, zidara koji je posle zločina zatečen kako spava pored kanala - otkriva izvor. Međutim, prema nalazu Biološkog fakulteta u Beogradu, nije moglo da se utvrdi kome biološki tragovi pripadaju. - Mešani profili ukazuju na mušku osobu, ali to nije zidar, kao ni članovi porodice Marjanović - navodi se u optužnici.

Ključne dileme

Iako ovaj slučaj traje već tri i po godine, neke nedoumice i dalje nisu razjašnjene i ostaju misterija, kako odbrani, tako i tužilaštvu:

- Gde je burma sa Jelenine desne ruke, koju nikad nije skidala?

- Čiji je DNK pronađen na prstu, donjem vešu i trenerci ubijene pevačice?

- Čiji je otisak pronađen na drugoj strani kanala?

- Odakle Jelenina krv na zadnjem sedištu "mercedesa" kojim se dovezla na nasip?

- Da li će tužilac tokom suđenja razjasniti zašto je Jelena brutalno ubijena?

Foto: E-Stock/Dušan Milenković

Proces dug tri i po godine

Marjanović se od 12. juna 2018. brani sa slobode, pošto mu je tog dana Apelacioni sud ukinuo pritvor, u kojem je bio 10 meseci. Bio je uhapšen 15. septembra 2017. godine, godinu i po dana od ubistva. 

I pre toga je bio privođen, ali je nakon ispitivanja u policiji i na poligrafu puštan zbog nedostatka dokaza.

Pre hapšenja je u više navrata u medijima govorio o ubistvu, učestvovao je u jednom televizijskom rijaliti programu i generalno je svojim istupima plenio pažnju "žute štampe".

Foto: Privatna arhiva

Ubistvo Jelene Marjanović inače je medijski najpraćeniji slučaj crne hronike u Srbiji već skoro tri i po godine, a sud bi konačno trebalo da, posle izvođenja svih dokaza i njihove detaljne analize, u ime naroda donese odluku da li je Marjanović odgovoran za smrt svoje supruge.

Autor: I.P.

#Jelena Marjanović

#Suđenje

#Zoran Marjanović

'