AKTUELNO

Nino Brajović, generalni sekretar UNS-a, komentarišući intervju Stjua Keloka ističe da je to što je zapad bio na strani OVK ključni razlog zbog kojeg nema materijalnih dokaza za ubistva i otmice na Kosmetu.

Ubijeni i oteti novinari na Kosovu i Metohiji informisali su javnost suprotno onome što je želela Demokratska partija Kosova (DPK). Ukoliko nisu odustajali od priča, usledile bi otmice, prebijanja i ubistva novinara i članova porodica, izjavio je kapetan Stju Kelok, bivši šef UNMIK-ovog odeljenja za teške zločine u Prištini.

- Novinari su javnost informisali, suprotno od poruka koje im je slala DPK.,Pretnje i zastrašivanja bili su prvi koraci. Ukoliko novinari nisu odustajali,,usledile bi otmice, prebijanja i ubistva njih i članova njihovih porodica – istakao,je Kelok za UNS.

Kelok je reagovao i na tvrdnje nekadašnjeg šefa UNMIK Bernara Kušnera da nije znao za nestanke, ubistva i druge zločine protiv civila, pre svih, Srba.

- Zvanično izjavljujem da je specijalni predstavnik generalnog sekretara UN-a, Bernar Kušner, bio u potpunosti upoznat sa svim kriminalnim aktivnostima na Kosovu. Otišao bih korak dalje i rekao da je on zapravo, na neki način, imao korist od svog položaja".

Brajović kaže da je UNS ovaj projekat započeo pre tri godine i da je krenuo od otmice Ranka Perenića i Đure Slavuja.

- Zatim se taj broj povećavao i došli smo do sedam ubijenih i otetih srpskih novinara. Zatim, sedam albanskih ubijenih i otetih novinara i jednu nemačku ekipu. Ukupno je to 17 novinara u periodu od 1998. godine do 2005. godine na Kosovu – rekao je Brajović.

Foto: TV Pink Printscreen

Komentarišući to da su informacije zataškavane i da je to Kelok potvrdio Brajović kaže da je nesumnjivo bilo tako.

Kako kaže, u ovom slučaju radi se o visokorangiranom sagovorniku koji je bio šef odeljenja za teške zločine i koji je od septembra 2000. do juna 2001. godine imao mandat na Kosovu i koji direktno govori da u periodu kada je bio Bernar Kušner nije tražio od njega bilo kakav pretres jače albanske porodice.

- Time dokazuje činjenicu da je interes zapada bio u potpuno savezničkom odnosu sa Oslobodilačkom vojskom Kosova. Ta činjenica je ključni razlog da se danas materijani dokazi o svim tim ubistvima i otmicama nemaju – kazao je Brajović.

Snežana Perenić, supruga nestalog novinara Radio Prištine, Ranka Perenića, koji je 1998. godine otet na Kosovu.

Naime, Snežanin suprug je sa svojim kolegom otišao na radni zadatak u manastir da,intervjuiše monahe koji su bili oteti.

Foto: TV Pink Printscreen

- Oni su trebali da naprave priču o njima. Međutim, desilo se to što se desilo. Tog dana su na terenu bile borbe i glavni put je bio blokiran. Oni su, kažu da su zalutalim, ali ja u to ne verujem. Oni su tražili prečicu da mogu da dođu do tamo – ispričala je Perenić.

Kako kaže, albanski punktovi bili su kao srpski i smatra da je njen suprug sa svojim kolegom otišao pravo o ruke Albancima. 

Verica Tomanović, predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica na KiM i supruga nestalog hirurga Andrije Tomanovića, kaže ovo udruženje 20 godina bez prekida traga za svojim najmilijima.

Foto: TV Pink Printscreen

Tomanović dodaje da je za 20 godina sahranjeno 367 ljudi i kaže da je na spisku udruženja još uvek 572 nerazjašnjenih sudbina.

#Kosovo i Metohija

#nestali

'