AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i rukovodilac ruskog vojnog ansambla "Aleksandrov" Genadij Sačenjuk danas su, povodom obeležavanja 75-ogodišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, položili vence u parku Aleksandrov.

Vesić, koji je u ime Grada Beograda venac položio zajedno sa predsednikom gradske skupštine Nikolom Nikodijevićem i pomoćnikom gradonačelnika Andrejom Mladenovićem, najavio je da će u tom parku biti izgrađena mala muzička fontana, s koje će posetioci tokom određenog doba dana moći da čuju numere koje izvodi hor "Aleksandrov".

- Tada će ovaj park dobiti pun smisao i svakog dana podsećati Beograđane na vezu koji imaju Beograd i hora Aleksandrov - rekao je Vesić.

On je dodao da je Beograd zahvalan Crvenoj armiji, "našoj ruskoj braći", na pomoći u oslobođenju grada pre 75 godina, ističući da prestonica Srbija jedina u svetu ima park Aleksandrov i da jedini ima posebnu vezu sa istoimenim ansamblom.

Podsetio je da je, posle teške avionske nesreće u kojoj su skoro svi članovi hora Aleksandrov poginuli 2016. godine, doneta odluka da park, koji se nekada zvao Devojački park, dobije ime po tom ansamblu.

- To je imalo smisla da uradimo jer je Aleksandrov veoma popularan u Beogradu. U parku se nalazi i spomenik caru Nikolaju, a na ovom mestu nalazilo se rusko poslanstvo tokom 19. veka. Tako da je ovaj park na više nacina posvecen Rusiji - rekao je Vesić.

Foto: Beograd.rs

Vesić je zahvalio članovima ansambla "Aleksandrov" što svake godine dolaze u Beograd i dodao da će Beograđani i danas moći da ih na otvorenom čuju što se, naglasio je, ne dešava često ni u Rusiji.

- Danas ćemo zajedno sa njima proslaviti 75. godina slobode - naveo je Vesić.

Rukovodilac ruskog ansambla "Aleksandrov" rekao je da je za članove tog hora velika čast, ali i odgovornost, da prisustvuju proslavi 75-ogodišnjice oslobođenja Beograda.

- Uvek smo imali posebne odnose između hora Aleksandrov i Srbije - ocenio je Sačenjuk.

On je, u ime ansambla i članova porodica njihovih kolega koji su poginuli tokom avionske nesreće 2016. godine, zahvalio Gradu Beogradu i Srbiji da ovaj park ponese ime po tom ansamblu.

- Najvrednija stvar koju imaju ljudi su pamćenje i vera. To su dve stvari koje objedinjavaju naše narode - rekao je Sačenjuk i dodao da je za članove tog hora velika čast što mogu danas da nastupe na Trgu republike.

Koncert ruskog vojnog ansambla "Aleksandrov" biće održan danas u 12.30 časova na Trgu republike. Polaganju venaca u parku Aleksandrov prisustvovala je i direktorka Ruskog doma Nadežda Kuščenkova.

#Goran Vesić

'