AKTUELNO

Špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da je odobrilo slanje policijskog pojačanja na periferiju Barselone, nakon pet dana protesta zbog izricanja zatvorskih kazni katalonskim separatistima.

Za sada nisu poznati drugi detalji, preneo je Rojters.

Španski ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska izjavio je novinarima juče da je planirao da pošalje pojačanje u Barselonu kako bi održao red u gradu i omogućio policiji koja je već tamo da predahne.

Tuče sa policijom

Foto: Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Petog dana zaredom u Barseloni je došlo do sukoba policije i deomonstranata zbog odluke španskog suda da izrekne zatvorske kazne devetorici lidera pokreta za osamostaljenje regiona.

Demonstranti su bacali kamenice i konzerve na policajce i zapalili kante za smeće na jednom od glavnih bulevara, preneo je "Rojters". Kako navodi list "Pais", pojedinci su testerama sekli saobraćajne znakove.

Foto: Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Na hiljade njih mahali su katalonskim zastavama i uzvikivali "Sloboda za političke zatvorenike".

Na više mesta zapaljena je vatra, a gradom se čuju sirene i pucnjava. U pitanju su gumeni meci, koje je španska policija ispalila ka demonstrantima.

Foto: Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Zbog nereda izazvanih u aveniji Lajetana uhapšeno je desetoro, od kojih je četvoro osuđeno prekršajno.

Špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da je odobrilo slanje policijskog pojačanja na periferiju Baršelone. Za sada nisu poznati drugi detalji, preneo je Rojters.

Ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska izjavio je novinarima da je planirao da pošalje pojačanje u Barselonu kako bi održao red u gradu i omogućio policiji koja je već tamo da predahne.

Demonstracije u Barseloni traju od ponedeljka, a za danas je objavljen i generalni štrajk širom Katalonije. Uprava policije objavila je na Tviteru da se u glavnom gradu Katalonije okupilo 525.000 ljudi.

Foto: Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Putevi koji vode ka gradu bili su prepuni ljudi koji su došli iz celog regiona kako bi se pridružili masovnom protestu zbog odluke španskog Vrhovnnog suda o zatvorskim kaznama.

Nekoliko glavnih ulica u Barseloni je zatvoreno za saobraćaj zbog današnjih demonstracija, dok su regionalni vozovi i gradski metro radili po redukovanom redu vožnje.

Foto: Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Obeležje Barselone, katedrala Sagrada familia, danas je zatvorena, a fudbalski meč između Barselone i Real Madrida, koji je trebalo da se održi 26. oktobra, odložen je iz bezbednosnih razloga.

#Barselona

#Rat

#Španija

'