AKTUELNO

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković razgovarala je danas u Santjagu, u susret 88. Generalnoj skupštini Interpola, sa zvaničnicima Ministarstva spoljnih poslova Republike Čile i upoznala ih sa argumentima Srbije protiv zahteva takozvanog Kosova za članstvo u Interpolu.

Popović Ivković se u razgovoru sa generalnim sekretarom za politička pitanja Raulom Fernandezom i generalnim direktorom za Evropu Eduardom Eskobarom zahvalila Čileu na principijelnom stavu o nepriznavanju takozvanog Kosova, kao i na podršci koju je Čile pružio Srbiji u UNESKO i na prošlogodišnjoj Generalnoj skupštini Interpola.

Državni sekretar je istakla da se delegati Interpola ove godine stavljaju u nezgodnu poziciju, jer se od njih očekuje da ponovo odlučuju o istom zahtevu, za koji su pre nepunu godinu dana već doneli odluku da bude odbačen.

Ona je podsetila da je razmatranje ovog zahteva ponovo stavljeno na agendu i ovogodišnje Generalne skupštine Interpola, uprkos protivljenju Srbije.

Kako je navela, Rezolucija SB UN 1244 jasno kaže da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, te je očito da Generalni sekretarijat Interpola ne može donositi odluke suprotne međunarodnom pravu.

Popović Ivković je podsetila i da su delegati Interpola usvojili Korelovu rezoluciju, koja precizira da članice Interpola mogu biti samo države koje su članice ili imaju status posmatrača u UN, a takozvano Kosovo nije ni jedno ni drugo.

Ona je navela i da prištinske institucije već imaju kanal komunikacije sa Interpolom preko UNMIK-a i to od 2002. godine, a da podaci da su preko UNMIK-a u prošloj godini raspisane 134 crvene Interpolove poternice i u ovoj godini 83 jasno potvrđuju da postoji kontinuirana saradnja sa Interpolom, te ne postoji realan osnov za podnošenje zahteva za članstvo.

Popović Ivković je potcrtala da iz svega navedenog proizilazi da Srbija potpuno opravdano traži podršku država članica ove međunarodne policijske organizacije kako bi sprečila politizaciju samog Interpola.

#Biljana Popović Ivković

'