AKTUELNO

Lokalne vlasti na severoistoku Sirije, predvođene Kurdima, pozvale su na "opštu mobilizaciju" duž granice sa Turskom, dok Ankara gomila snage uoči očekivane invazije, javio je AP.

- Pozivamo naš narod, sve etničke grupe, da se pomere ka oblastima bliže granici sa Turskom radi sprovođenja akcija otpora tokom ovog osetljivog istorijskog vremena - navela je lokalna vlast, poznata kao Autonomna administracija severa i istoka Sirije.

Međunarodnu zajednicu su pozvali da ispuni svoje obaveze, pošto bi "humanitarna katastrofa mogla da zadesi narod" na severoistoku Sirije.

Prethodno su kurdske snage i dve sirijske grupe aktivista objavili da su ekstremisti Islamske države izveli rano jutros napad u Raki, na severu Sirije.

Meta napada u Raki, koji su ekstremisti Islamske države smatrali glavnim gradom svog "kalifata", bile su Sirijske demokratske snage koje predvode Kurdi, a podržavaju SAD.

Napad se odigrao u vreme očekivane turske ofanzive protiv kurdskih boraca na severoistoku Sirije. Kurdski borci navode da je Islamska država izvela tri samoubilačka napada na njene pozicije u Raki.

Za sada nema izveštaja o eventualnim žrtvama ili povređenima. Sirijska Opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Britaniji, navela je da su napad izvela dvojica bombaša-samoubica Islamske države, kao i da je bilo pucnjave, pre nego što su se razneli.

Istovremeno, visoki turski zvaničnik Fahretin Altun je rekao da će turska vojska zajedno sa savezničkim pobunjenicima "uskoro" preći u Siriju, a nakon što je predsednik Donald Tramp najavio povlačenje američke vojske iz te oblasti.

- Turska vojska će zajedno sa Slobodnom sirijskom armijom uskoro preći tursko-sirijsku granicu - naveo je Altun, direktor za komunikacije u turskom predsedništvu.

On je u autorskom tekstu za "Vašington post" pozvao međunarodnu zajednicu da se "okupi" iza Ankare.

Prema njegovim rečima, Turska želi da "neutrališe" sirijske kurdske borce na severoistoku Sirije i "oslobodi lokalno stanovništvo od jarma naoružanih razbojnika", prenosi AP.

Ankara smatra kurdske borce u Siriji, koji su se zajedno sa američkim snagama borili protiv Islamske države, teroristima bliskim zabranjenim kurdskim pokretima u Turskoj.

#Sirija

#Turska

'