AKTUELNO

Palestinska uprava pristala je da prima stotine miliona dolara prihoda od poreza koje u njeno ime ubira Izrael nakon što je mesecima to odbijala u znak protesta što jevrejska država zadržava deo novca, rekli su danas palestinski zvaničnici.

Transfer oko 170 miliona dolara mesečno je ključni izvor finansiranja Palestinske uprave, navode izraelski mediji. Palestinska uprava je odbijala da primi taj novac jer je Izrael zadržavao deo za koji tvrdi da se plaća porodicama palestinskih zatvorenika i onima ubijenim u sukobu, uključujući ubijene ekstremiste, prenosi AP. Sada se medjutim čini da se od takvog stava odustalo zbog ekonomske krize. Izrael tvrdi da takozvani Fond mučenika nagradjuje i ohrabruje nasilje, a Palestinci kažu da je to način da se pomogne porodicama pogodjenim decenijskim sukobom.

Savetnik palestinskog predsednika Mahmuda Abasa Husein al Šeik je objavio na Tviteru da se sastao s izraelskim ministrom finansija Moše Kahlonom da diskutuju o svim nesporazumima i da će se pregovori nastaviti u nedelju. Jedan anonimni izraelski zvaničnik izjavio je za TV Kanal 13 da su se Kahlon i Al Šeik "složili da se ne slažu" o isplatama ekstremistima i njihovim porodicama. Izrael će takodje razmotriti nove ekonomske mere kako bi olakšao situaciju na Zapadnoj obali. Dva anonimna palestinska zvaničnika su rekla da će Izrael i dalje zadržavati 12 miliona dolara mesečno, jer je toliko novca namenjeno Fondu mučenika.

U govoru na godišnjem zasedanju Generalne skupštine UN u septembru Abas je najavio nastavak takvih isplata, izrazivši uverenje da medjunarodna zajednica neće prihvatiti odluku Izraela da zadrži deo prihoda. On je ocenio da takve izraelske akcije "produbljuju patnje" Palestinaca. Palestinska uprava je februaru odlučila da odbije transfer novca zbog čega su smanjene plate desetinama hiljada zaposlenih u javnim službama na Zapadnoj obali, gde je nezaposlenost oko 20 odsto. Poznavaoci prilika su zabrinuti da bi ekonomska kriza mogla doprineti radikalizaciji mladih Palestinaca u vreme kada nema izgleda za mir. Za Izrael je stabilnost na Zapadnoj obali od suštinske važnosti za sopstvenu bezbednost. Uz nesporazum o porezu s Izraelom SAD su uskratile više od 500 miliona dolara pomoći Palestincima. To je bio odgovor na odluku Abasa da zamrzne odnose sa Vašingtonom jer je predsednik SAD Donald Tramp priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela.

#Novac

'