AKTUELNO

Nekadašnji predsednik Predsedništva SFRJ, Borisav Jović tvrdi da je Josip Broz Tito 1966. godine prebacio u Vatikan dokumentaciju sa dokazima o ustaškim zločinima u Jasenovcu. Sagovornici Pinka smatraju da je to potpuno nelogično i ukazuju na minimiziranje zločina u logorima na teritoriji NDH.

Joška Broz, unuk Josipa Broza Tita kaže da to nije tačno i da je reč o običnom “lupetanju”.

- U poslednje vreme ne znam šta je tom čoveku, sve laži i neistine, Zna se zašto je Ranković pao. Sve je to bilo mešteranje Steve Krajačića, koji je rekao: “trebalo bi nešto da postavimo u kuću, star je pa da imamo sve pod kontrolom”. On je optužen za prisluškivanje, za pokušaj državnog udara, da bi kada je Ranković pao te uređaje proširili i na kupatila …To je pravi razlog…- kaže Broz.

Foto: Wikipedia/Mladifilozof

Prema njegovim rečima, Jović u poslednje vreme priča mnogo neistina i insinuacija.

- Ne znam ko ga plaća za to. Ne radi on to tek tako radi sebe, on je jedan isluženi političar. Bio je predsednik države, zašto onda to nije rekao – naveo je Broz.

Pukovnik prof. dr Miloje Pršić, bivši direktor Vojnog arhiva, kaže da nema nikakve podatke o tome da su dokumenta o logorima NDH prebačena u Vatikan.

- Ja mogu da kažem kako je radio Vojni arhiv, tamo postiji fond koji se zove Arhiv NDH. Ono što ima u Vojsnom arhivu je javno i dostupno javnosti, ništa nije skrivano – naveo je Pršić.

Foto: TV Pink Printscreen

On je ukazao na činjenicu da istraživanje logora u NDH nije bilo dozvoljeno, da o tome mnogi nisu znali i se prećutkivalo.

Narodni poslanik Aleksandar Čotrić kaže da ne veruje da su dokumenti koji se odnose na ustaški logor dostavljeni u to vreme Vatikanu.

- To je nelogično. Rađeno na tome da se minimizuju zločini nad Srbima, Jevrejima i Romima u tom i drugim logorima na teritioriji NDH. Jović da je imao ta saznanja dok je bio na važnim državnim funkcijama sigurno bi ih izneo. Nelogićno je da se dokumenta iznose u Vatikan jer se zna da se tamo dokumenta dobro čuvaju i kad tad bili obelodanjeni - istakao je Čotrić.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodao je, međutim, da je mnogo toga urađeno nelogičnog sa stanovišta današnjeg vremena.

- Tito nikada nije posetio Jasenovac. Zašto su sravnjena sa zemljom stratišta, logorske zgrade uništene, za razliku od drugih nacističkih logora? - naveo je Čotrić.

#Joška Broz

'