AKTUELNO

Srbija i Kazahstan mogu da formiraju zajednički fond kako bi se povećale investicije u obe zemlje, ali i spoljnotrgovinska razmena.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović sastao se sa delegaciom kazahstanskog holdinga "Kazagro", koja se koja se bavi finansiranjem poljoprivrednika.

Na sastanku su razgovarali o mogućnosti formiranja fonda, navodeći da takav model saradnje već postoji između Kazahstana i Mađarske.

- I to je dobar model. U toku je realizacija oko 30 projekata između te dve zemlje - rekao je Nedimović Tanjugu, dodajući da je izuzetno zahvalan predstavnicima te kompanije, kao i ambasadoru Kazahstana, što Srbija ima priliku da danas predstavi izvozne potencijale u poljoprivredi.

Nedimović je kazao da je na sastanku bilo reči i o transferu znanja i tehnologija iz Srbije, navodeći da će tim povodom danas u Privrednoj komori Srbije biti održani investicioni forum koji će okupiti kompanije koje se bave rasadnim materijalom i izgradnjom objekata za skladištenje.

-Ideja nam je da transferišemo znanja i da na taj način podstaknemo izvoz iz Srbije ka Kazahstanu- rekao je ministar i najavio da će srpske kompanije za koje postoji interesovanje posetiti Kazahstan.

Predsednik Upravnog odbora holdinga "Kazagro" Nurlibek Maletov rekao je da je veoma zadovoljan posetom i da Srbija i Kazahstan imaju mnogo mogućnosti za saradnju.

- Pre svega je bilo reči o transferu tehnologija, investicijama i o tržištima na kojima bismo mogli da prodajemo poljoprivredne proizvode - rekao je on.

Precizirao je da je današnja poseta ministarstvu rezultat prethodnih razgovora predsednika Srbije i ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine sa državnim vrhom i delegacijom iz Kazahstana.

- Naša poseta je realizacija tih planova i dogovora. Sa zadovoljstvom želimo da konkretizujemo sve to što su naši rukovodioci dogovorili na viskom nivou i u tom smisliu ćemo se i danas sresti u PKS sa mnogim biznisenima iz sfere poljoprivrede - rekao je Maletov.

Kako je kazao, danas će biti konretizovana buduća saradnja između dve zemlje.

S. M.

#Branislav Nedimović

#Kazahstan

#Srbija

'