AKTUELNO

Matične ćelije dece, čuvane u švajcarskom "Krio sejvu", kome je oduzeta dozvola za rad, u poljski "Famikord" stigle su bez potrebne dokumentacije.

Postoje samo informacije za koje se veruje da će omogućiti da se identifikuju uzorci, ako je to hitno potrebno, naročito za transplantaciju, kaže Jakub Baran, predsednik "Famikord grupe".

Oko 240.000 roditelja, koji su "Krio sejvu" poverili na čuvanje oko 330.000 uzoraka matičnih ćelija svoje dece, iz krvi pupčanika, među kojima je i 8.000 do 10.000 uzoraka iz Srbije, sada mogu samo da čekaju dalji rasplet afere koja preti da poljulja poverenje u banke matičnih ćelija. Ako su nekome hitno potrebne deponovane ćelije, iz poljskog "Famikorda" obećavaju da će učiniti sve da ih što pre pronađu i transportuju.

- Trenutno proveravamo deponovane uzorke - kaže Baran. - Mogu da potvrdim da smo većinu uzoraka "Krio sejva" preneli u našu banku u Poljskoj. To su uzorci sa različitih mesta u Evropi, uključujući i Švajcarsku. "Famikord" nije kupio "Krio sejv", iako smo bili u pregovorima, nego je doneta odluka o dogovoru koji podrazumeva da će "Famikord", o svom trošku, preneti skoro sve rezervoare "Krio sejva" u jednu od naših laboratorija u Varšavi.

Baran kaže da "Famikord" nema nikakav pravni odnos sa roditeljima koji su deponovali matične ćelije dece i da je obaveza "Krio sejva" da ih obavesti o promeni skladišta. On dodaje da ove biološke materijale mogu da drže do pet godina.

S obzirom na indicije da u nekim slučajevima nije poštovana procedura, da pre uzoraka nije testirana krv majke na viruse i bakterije, i da neki uzorci nisu po propisima testirani ni po prijemu u depoe "Krio sejva", Baran, ipak, ne može da pruži odgovor koji bi umirio roditelje:

- Nije u planu da "Famikord" testira i proverava uzorke - kaže Baran.

- Ukoliko "Krio sejv" bankrotira, to bi značilo da će svi ugovori sa roditeljima prestati da važe. Mi ćemo nastaviti da čuvamo matične ćelije koje su deponovane kod nas samo u slučaju da roditelji potpišu ugovor sa nama.

Švajcarska banka, kojoj je od četvrtka zabranjen rad, čuva više 35 odsto svih uzoraka matičnih ćelija u svetu. Roditelji sada mogu putem sajta famicord.eu da provere da li su njihovi uzorci u Poljskoj.

- Ne bi trebalo upadati u paniku. "Famikord" je preuzeo uzorke, ali je pitanje da li su oni uopšte podobni za čuvanje - kaže advokat Željko Simić koji je "Krio sejvu" poverio uzorke matičnih ćelija svoje dvoje dece.

- Pri izboru banke rukovodio sam se time da depoi budu u sigurnoj, vojno neutralnoj zemlji sa dobrom zakonskom regulativom. Ako su nepravilnosti u "Krio sejvu" trajale duže od dva-tri meseca, onda je odgovorna i država Švajcarska, što nije češće proveravala njihov rad. Nemamo problem ako su uzorci sačuvani i ispravni dostavljeni, ali ako nisu uzimani kako treba, onda je neko i od zdravstvenih vlasti u Srbiji trebalo da uoči nepravilnosti postupka.

Prema saznanjima advokata Rastka Petakovića iz Beograda, koji je razotkrio aferu, dogovori oko prenosa depoa iz Švajcarske, Belgije, Holandije i drugih država počeli su u prvoj polovini godine:

- Prema još neproverenim informacijama, najveći broj ovih uzoraka (98-99 odsto) uspešno je transportovan u skladišta "Famikorda" - kaže Petaković.

- Određeni broj skladišta "Krio sejva", koja su pod kontrolom podizvođačkih kompanija, nije dozvolio transport uzoraka zbog dugovanja koja "Krio sejv" ima prema njima. To je najviše dva odsto ukupnog broja uzoraka.

Petaković kaže da jedan deo ovih uzoraka ne poseduje potrebnu medicinsku dokumentaciju zbog propusta u radu "Krio sejva", ali da je moguće da dokumentacija bude kompletirana analizama koje sprovodi "Famikord", o čemu će obavestiti sve roditelje.

- Postoji mogućnost da uzorci uzeti tokom 2019. godine nisu prošli ni elementarne analize, što bi moglo da oteža njihovo izdavanje i upotrebu - navodi Petaković. - Istovremeno, manji broj "svežijih" uzoraka dece rođene polovinom 2019. godine, još nije transportovan u Poljsku - verovatno manje od 5.000 uzoraka.

TRAŽE IZVEŠTAJ

U Ministarstvu zdravlja Srbije kažu da su u kontaktu sa "Famikordom", i da će Uprava za biomedicinu tražiti podatke o stanju uzoraka iz Srbije. U Udruženju porodičnih banaka matičnih ćelija kažu da "Krio sejv" više nije članica. Na sastanku u Upravi za biomedicinu konstatovano je da ova banka nije ispoštovala obavezu da Ministarstvo i Upravu blagovremeno obavesti o poteškoćama u radu.

ZA POPODNE ZVALO 500 RODITELjA

Rastko Petaković kaže da mu se za jedno popodne, od objavljivanja skandala sa "Krio sejvom", javilo više od 500 roditelja. Postoji interesovanje za grupnu tužbu protiv "Krio sejva", a Petaković kaže da pre toga treba sačekati odgovore na brojna pitanja.

#Poljska

'