AKTUELNO

Planom detaljne regulacije zelenih površina omogućeva se očuvanje i unapređenje zelenih površina i šuma u Beogradu i stvaraju se uslovi da Beograd bude bogatiji za oko 8.000 hektara šuma i javnih površina, što je dvostruko više od postojećih, izjavio je danas gradonačelnik Zoran Radojičić.

Radojičić je danas obišao Urbanistički zavod Beograda povodom velikog broja značajnih projekata na kojima Zavod radi, a među kojima je i Plan detaljne regulacije zelenih površina.

Gradonačelnik je istakao da taj dokument pokazuje da su nadležni ozbiljni u nameri da Beograd učine zelenijim i zdravijim.

- Odgovornim planiranjem idemo ka zelenijem Beogradu - rekao je Radojičić i dodao da zelene površine danas čine 15 odsto teritorije Beograda, a plan je da do 2025. godine zelenilo zauzme 25 odsto.

Posebno je istakao da Zavod radi na planu Tiršove 2, a da će se uskoro završiti Plan detaljne regulacije za Klinički centar Srbije.

Dodao je da Zavod radi na planovima izmeštanja Zavoda za gerontologiju, Gradskog zavoda za plućne bolesti, Zavoda za kožne i venerične bolesti kao i Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front" na Bežanijsku kosu, kao i na planiranju projekta nacionalnog stadiona.

Radojičić je zahvalio svim zaposlenima koji vredno i stručno rade na tome da se Beograd uspešno, kvalitetno i organizovano razvija. Istatakao je da je Zavod važan za grad i da je tokom 70 godina postojanja značajno doprineo njegovom razvoju.

Direktorka Urbanističkog zavoda Vesna Tahov naglasila je da Zavod trenutno radi na 142 planska dokumenta, što je mnogo više nego pre pet godina.

U poslednje tri godine povećao se obim posla i beleži se veliki rast izrada planova zbog čega sa ponosom ističemo da je aktivno više od 140 planova, rekla je Tahovljeva.

#Zoran Radojičić

'