AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio je večeras u Drvaru gde je prisustvovao centralnoj akademiji u pomen stradalim Srbima zapadnokrajiških opština 1995. godine pod nazivom "Krajino moja".

Akademija je počela na platou ispred Radničkog doma intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije.

Episkop bihaćko-petrovački Sergije pozdravio je dolazak srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Drvar.

- Vaš dolazak ovde je potvrda da nikada nećemo biti ostavljeni. To što ostajemo ovde je najveći poraz onih koji su nas hteli proterati, a da bismo ostali i opstali potrebna nam je vaša pomoć - dodao je episkop Sergije.

Pročitajte još: DANAS SA SINOM, PRE 40 GODINA SA BRATOM: Predsednik Vučić objavio fotografije obilaska rodne kuće Gavrila Principa, jedna je nastala danas, a druga davne 1978. godine - POGLEDAJTE!

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić poručila je da je ova opština srpsko svetlo u Federaciji BiH.

- Hvala što se večeras sa nama da se zajedno setimo i obeležimo stradanje Srba u zapadnokrajiškom opštinama. Trinaesti septembar je jedan od najtužnijih dana u istoriji Drvara. To je dan kada smo morali napustiti svoja ognjišta. Utočište smo našli u Srbiji i u Srpskoj i na tome ćemo vam uvek biti zahvalni - rekla je Runićeva dodavši da je sada život Srba u Drvari i FBiH neprestana borba.

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik je potom poručio da je Vučić prvi predsednik Srbije koji je posetio Drvar, ističući da je važna pomoć koju je ova opština dobila od Srbije. Kaže da nije reč o malom novcu i da su se u Drvaru okupili kako bi poručili da su uz narod.

Foto: TV Pink Printscreen

- Srpski narod je narod slobode, stradalnički narod koji je svoju slobodu dobijao uz velike žrtve, ali koji nije bio sebičan, dajući slobodu i drugima - kaže Dodik. Dodaje da se srpskom narodu uvek nametala krivica.

- Ovaj narod je časan i pošten i mora ići uzdignute glave - kaže Dodik, dodajući da RS i Srbija stoje iza Drvara, Glamoca, Petrovca i Grahova.

Pročitajte još: VUČIĆ U DRVARU PORUČIO: Izdvojili smo MILION EVRA za pomoć opštini. Moramo da budemo jedinstveni, jer samo tako možemo da opstanemo!

Okupljenima se potom obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Poslednjih godina svi oko nas pokušavaju da umanje srpske žrtve i da nas proglase agresorima i krivcima za sve što se zbivalo, ali nikome nećemo da dozvolimo da izvrće istoriju i da od žrtve pravi dželata, a od srpskog naroda krivca za ono za šta nikad nije bio kriv, poručio predsednik Srbije.

On je istakao da je ponosan što večeras predstavlja Srbiju u tom gradu u Federaciji BiH, jer zna koliko svi Srbi u BiH vole Srbiju, te poručio da srca građana Srbije kucaju za Banjaluku, Drvar i sva mesta u kojima žive Srbi, uz koje će uvek biti.

Vučić je, u obraćanju na akademiji povodom Dana sećanja posvećenog stradanju Srba u 20. veku, rekao da poslednjih godina svi oko nas pokušvaju da umanje srpske žrtve i da nas proglase krivcima i agresoirma, za sve što se zbivalo, i to ne samo u ratovima 1990-ih.

- Odjednom, mi Srbi, koji su oslobodili prostor bivše Jugoslavije, postadosmo agresori i fašisti, a oni koji su stvarali nacističke države na ovim prostorima, iznenada, postadoše oslobodioci - istakao je Vučić.

Primetio je da je svima neprijatno da govore o tome i da beže od te teme, ćute o tome, jer srpski narod, koji je dobar, ne bi da se svađa.

- I ja kažem da je u redu. Nijednu lošu reč nećemo reći ni o kome drugom. Poštujemo Hrvate, Bošnjake, želimo u miru da živimo sa njima, to je budućnost za koju se zalažemo, ali ne damo nikome da izvrće istoriju i da od žrtve pravi dželata, a od srpskog naroda krivca za ono za šta nikad nije bio kriv. Štitićemo svoj narod - poručio je Vučić.

Preneo je i da je ranije danas sagovornicima na sastanku sa načelnicima zapadnokrajiških opština, poslanicima u parlamentu BiH i delegatima u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, poručio da zna kroz kakve je muke i patnje je prošao srpski narod.

Naročito se, kaže, to odnosi na period od 1995. godine naovamo,i podsetio koliko je dece izgubljeno na petrovačkoj cesti, ne znajući šta će biti sutra.

- Mi nemamo gde, moramo da budemo tu gde smo vekovima živeli, da promenimo ponašanje. Moramo da budemo jedinstveni. Da čuvamo jedni druge, da budemo jedni uz druge i da razumemo jedni druge - istakao je Vučić.

Podsetio je na ono što je prethodilo 1995.oj godini - svađe u Srbiji, slaba ekonomija, slaba Srbija u svakom pogledu, sukob Srbije sa rukovodstvom RS, gde je Srbija Srpskoj uvodila sankcije, uz trvenja unutar same RS...

- Mislite da to drugi nisu videli? I, platili smo najvišu moguću cenu time što su Srbi iz opština gde su uvek živeli proterani - istakao je on.

Vučić je dodao da moramo da naučimo lekciju, da ne smemo da prećutkujemo svoje slabosti i krivicu, da bismo znali da se ponašamo drugačije i odgovornije.

Mi večeras, uz sećanje na sve pale i poginule za svoju zemlju, odajemo počast životu. Borimo se za život dece, za 57 mališana iz vrtića 'Majka hrabrost', za one koji tek treba da dođu... - rekao je Vučić i dodao da svoje greške treba da sagledamo, a lako ćemo onda videti šta su drugi prema nama radili.

On je naveo da ono što će građani osetiti je ono što je danas urađeno i rekao da je Drvaru već uplaćeno milion evra. Najavio je i dodatnu pomoć Srbije za crkvu.

Foto: Printscreen Instagram/Budućnost Srbije

- Želimo kapelu i veliki krst bas na Petrovackoj cesti, gde nam je bombardovana kolona. Srbija će izdvojiti novac da obeležimo mesto stradanja - rekao je Vučić.

On je istakao i da nije ovde dolazio sve dok nije imao šta da ponudi, a da Srbija sada moze da izdvoji i pomogne svom narodu i najavio da će do kraja godine jedna kompanija iz Srbije otvoriti ovde pogon i zaposliti 100 ljudi, jer bez toga nema opstanka.

Dodao je da je uplaćeno 75. 000 evra da bi se isplatila zaostala davanja za obaveze prema porodiljama i majkama troje i vise dece.

- Živimo u razlicitim drzavama, ali smo istog roda i iste vere i zato ćemo da se pomazemo i budemo jedni uz druge. Srbi odavde su uvek voleli Beograd i Srbiju više od svega. Mi isto toliko volimo Drvar, Grahovo, Petrocav, Banjaluku.. - rekao je Vučić dodajući da to niko ne može da nam zabrani, i da ništa ružno nije rekao o drugima.

Mi moramo da brinemo jedni o drugima, fabrika ne smeta nikome - ukazao je predsednik napominjući da samo radom i borbom mozemo da postignemo bolje za nas narod. Istakao je da Srbi ne treba da se stide svoje slobodarske proslosti, kao ni Gavrila Principa čiju kuću je danas posetio, a koja će biti obnovljena. Kaže da je tamo bio pre 41 godinu.

- Taj covek je dao život za slobodu i ideale u koje je verovao, to je Srbin kojim mozemo da se ponosimo. Zato je sa mnom dosao moj sin Danilo i nosi Principovu majicu. Mi ne treba da se stidimo svog naroda, već da se dičimo i ponosimo - poručio je Vučić dodajući da terorista nije mogao biti čovek koji je hteo slobodu.

Dodao je da će da primi sve udarce na sebe.

- Udarajte na mene za ovo što sam govorio o Principu, ne bojim se nikog ni iz Londona ni iz Beča....jer sam rekao istinu. Srce slobode Srbinu ne možete da oduzmete. Za to smo se uvek borili - rekao je Vučić.

Važno je, rekao je Vučić, da gledamo u budućnost, da razvijamo ove krajeve.

- Ovo je početak pomoći, dođite opet, vrata u Srbiji su vam otvorena sva i dobićete svu pomoć i podršku - poručio je predsednikSrbije.

Rekao je i da sa Miloradom Dodikom od ranije ima dogovor da nikad RS ne ide protiv Srbije, niti Srbija protiv RS, ni protiv Drvara, ni Drvar protiv Srbije... Kaže i da je ponosan što Srbija i RS nemaju problem s tim što neko hoće da nam promeni istoriju, da nam ne dozvoli odavanje počasti u nekadašnjim koncentracionim logorima..

- Znate zašto? Zahvljajući njegovoj inicijativi o zajedničkom Memorijalnom centru gde možemo da učimo decu šta je bilo u Jasenovcu, da se toga ne stidimo i ne prećutkujemo i da znamo da tak nešto nikad ne sme da se ponovi. Sve dane obeležavamo zajednički - od godišnjice NATO agresije, preko Jasenovca, Jadovna, sve teške dane zajednički obeležavamo. Tako ćemo i muke Drvarčana i drugih koji nisu u RS ili Srbiji - poručio je Vučić.

Foto: Printscreen Instagram/Budućnost Srbije

Pripadamo istom narodu, nikakvo zlo nismo drugima učinili, kaže Vučić.

- Ali, nemojte da nam branite da volimo svoj srpski narod, Srbiju i RS,to je nešto čime se ponosimo. Pomagaće Srbija, pomogla je danas, pomoći će i više. Ovo nije mali novac, videćete rezultate - rekao je on.

Drvarčanima je poručio da želi da ih vidi nasmejane, da gledaju u budućnost pravo i da je vide onako kako je samo zamisliti mogu, da im deca odrastaju u slozi i miru i da sa ponosom nose svoje ime i prezime. Takođe je rekao da je ponosan što je prvi sprski predsednik koji je došao u Drvar.

- Ali, nije poslednji put. Doći ću opet da vidim kako je potrošen novac - rekao je Vučić.

Vučić je svoje obraćanje počeo rečima Branka Ćopića: "Kolona tamna i nema bdije nad gradom koga više nema...", navodeći da je time 1945. godine tada mladi Ćopić opisao deo duge istorije stradanja Drvara. Akademija je počela intomniranjem himni Srbije i RS, a Dan sećanja treći put je organizovao centar za nestala lica.

#Aleksandar Vučić

'