AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić uručio je danas nagrade pobednicima tradicionalne akcije ''Za zeleniji Beograd'' koju je po 17.put organizovalo JKP "Zelenilo-Beograd".

Dodeljeno je 21 priznanje u sedam kategorija - za najlepšu zelenu površinu oko stambenog objekta, najlepši balkon, najlepšu zelenu površinu ugostiteljskog objekta, najlepšu površinu oko poslovnog prostora.

Takođe, nagrade su uručene i za najlepše uređeno školsko dvorište, najlepše uređeno dvorište predškolske ustanove, najlepšu okućnicu.

Dodelje su i dve specijalne nagrade, za uređenje privatnog dvorišta i za uređenje prostora ispred Gradskog centra za socijalni rad u Gospodar Jevremovoj ulici.

Vesić je na svečanoj dodeli priznanja rekao da su akcije u kojima učestvuju građani uvek posebne i da se u tradicionalnoj akciji ''Zelenila - Beograd'' ove godine prijavilo oko 500 učesnika.

- Svi oni su, zapravo, pobednici jer su uredili svoje balkone i okruženje i pokazali da im je to važno - rekao je Vesić na svečanosti u prostorijama ''Zelenila-Beograd'' na Malom Kalemegdanu.

Istakao je da to javno preduzeće drži korak sa evropskim kompanijama što, kaže, dokazuju poslednji projekti poput uređenja Parka prijateljstva na Ušću i Park Vojvode Vuka.

- Tim parkovima bi se ponosio svaki evropski grad. ''Zelenilo-Beograd'' se svojim radom uklapa u strategiju naše prestonice da imamo što više zelenila. Trenutno je 15 odsto zelenih površina na teritoriji Beograda, a plan da u narednih deset godina bude 25 odsto. Vesić je dodao da je u pripremi aplikacija preko koje će građani imati moći da vide svaku lokaciju u gradu gde će se zasaditi drvo, kao i da će moćii da doniraju kupovinu sadnice.  Tako će drvo dobiti natpis sa njihovim imenom koji će označavati da je upravo taj građaninpomogao sadnju - naveo je Vesić.

Kako je naveo, u saradnji sa Ministarstvom prosvete priprema se i akcija u kojoj će svaka generacija prvog razreda u svakoj osnovnoj školi zasaditi svoje drvo u školskom dvorištu ili na nekoj obližnjoj lokaciji i brinuti o njemu tokom osam godina školovanja.

Vesić je istakao da ukoliko želimo da Beograd postane zelena prestonica Evrope, moramo svi zajedno da radimo na tome.

- Od 1. januara biće zabranjena upotreba plastičnih kesa u našoj prestonici, na šta sam posebno ponosan i to je jedna od stvari u kojima smo prvi u Evropi. Činjenica je da stičemo svest o ekologiji i njenom značaju za nas i našu planetu - rekao je Vesić.

Direktor JKP ''Zelenilo Beograd'' Slobodan Stanojević rekao je da je iz godinu u godinu akcija ''Za zeleniji Beograd'' sve masovnija i da se uvodi sve više takmičarskih kategorija.

- Od desetak prijavljivanih prve godine, došli smo do oko 500 učesnika ove godine. To govori da smo posejali seme ljubavi prema prirodi, okolini, zdravom životu, zaštiti ekosistema, a pre svega ljubavi prema svom gradu. Nastavićemo u tom pravcu - rekao je Stanojević.

Među nagrađenima u akciji ''Za zeleniji Beograd'' ove godine je i bivši košarkaš Žarko Paspalj koji je dobio priznanje za najlepšu okućnicu u Ulici Knjeginje Zorke na Vračaru.

'- Nagradu zaslužuju svi koji su se prijavili, mislim da je pobedila želja svih da uživaju u sređenom prostoru i da budu ponosni na ono što su uradili. Uvek sve polazi od pojedinca i to je velika stvar, ali nadam se da neće sve ostati samo na pojedinačnim akcijama - rekao je Paspalj.

Foto: Beograd.rs

Priznanje za jedan od najlepših balkona u Beogradu osvojila je Daliborka Stanić čija terasa u Ulici Rudija Čajevca na Zvezdari, kako kaže, privlači pažnju prolaznika.

- Moj balkon je prepun raznog cveća, tako da je ovo u stvari nagrada za cvetno uživanje - kazala je Stanić.

Za najlepšu zelenu površinu oko stambenog objekta proglašen je stambeni objekat u Ulicii Kneginje Zorke 82, na Vračaru, a prvo mesto za najlepši balkon osvojilo je Udruženje filmskih umetnika Srbije na Terazijama.

U kategoriji najlepše zelene površine ugostiteljskog objekta prvo mesto osvojio je restoran ''Franš", a za najlepšu zelenu površinu oko poslovnog prostora nagrađen je ''Energogroup D.O.O." na Vračaru.

Najlepše uređeno školsko dvorište ima OŠ "Ujedinjene nacije" u opštini Čukarica, a nagrada za najlepše uređeeno dvorište predškolske ustanove nagrađen je zvezdarski vrtić "Draguljče".

Specijalnu nagradu za najlepše uređeno privatno dvorište osvojila je Nadica Suvajdžić Vuković koja stanuje u ulici Koste Jovanovića 54 na Voždovcu.

#Goran Vesić

'