AKTUELNO

Predsednik Srbije je, obraćajući se medijima, izjavio da Vatikan vodi ozbiljnu politiku i da će čuvati svoje pozicije i po pitanju Kosova i Metohije, te da se zalaže za razgovore i mirno rešenje između Srba i Albanaca.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u poseti Vatikanu, gde je razgovarao sa papom Franciskom.

Vučić je sinoć doputovao u Vatikan, a na aerodromu su dočekali Nadbiskup Frančesko Kanalini i monsinjor Džozef Marfi. Na aerodromu se slučajno susreo i sa premijerom Italije Đuzepeom Kontem.

Foto: Instagram Printscreen/buducnostsrbijeav

Predsednik Vučić je, obraćajući se medijima, izjavio da Vatikan vodi ozbiljnu politiku i da će čuvati svoje pozicije i po pitanju Kosova i Metohije.

- To je ono što mogu da kažem i što je važno za građane - rekao je Vučić upitan koliko je, posle sastanka sa papom Franciskom, siguran da Vatikan neće promeniti svoj stav po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavinosti Kosova.

On je rekao da Vatikan želi razgovore i mirno resenje između Srba i Albanaca.

Predsednik je rekao da je papi govorio o Kosovu i Metohiji, teškom položaju našeg naroda, kao i našem pokušaju da dođemo do kompromisnog rešenja.

"Za posetu pape Srbiji pita se Srpska pravoslavna crkva"

Foto: TvPink Printscreen

Vučić je izjavio da bi voleo da papa poseti Srbju, ali je podsetio da je za to potrebna saglasnost Srpske pravoslavne crkve. Vučić je na pitanje novinara da li je razgovrao sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom o dolasku u Srbju rekao:

- Vi ste pitali mene kao predsednika Srbije i ja bih voleo da papa poseti Srbiju, ali, za to je potrebna saglasnost SPC, kao što znate, tako da je to pitanje za našu crkvu - rekao je Vučić.

Dodao je da je preneo pozdrave papi od našeg patrijarha Irineja i da će po povratku preneti pozdrave pape patrijarhu Irineju.

Predsednik Srbije je rekao da papa izuzetno ceni našeg patrijarha Irineja i da mu je to tokom razgovora u dva ili tri navrata ponovio.

"Ne treba previše očekivati od Zemanove inicijative"

Vučić je rekao da ne treba imati prevelika očekivanja da Češka može tako lako promeniti svoj stav oko priznanja Kosova.

- Mi bismo to voleli, ali ne mislim da je realno - rekao je Vučić novinarima u Vatikanu, na konstataciju da je češki premijer Andrej Babiš kazao da je spreman da sa predsednikom Milošem Zemanom i ostalim institucijama razgovara o pitanju povlačenja priznanja Kosova.

Nemojmo da podižemo očekivanja našeg naroda. Beskrajno hvala našim češkim prijateljima. Znam koliko poštuju i vole Srbiju, ali nemojte da pravimo od Zemana nešto, pa da, ako ne bude došlo do takve odluke, od njega pravimo neprijatelja, koji nije bio nešto spreman da uradi - upozorio je Vučić.

On je istakao da zna koliko Ccesi poštuju i vole Srbiju, da su iskreni naši prijatelji, ali da države ne mogu da rade takve stvari tako lako, posebno ako se nalaze u nekom određenom bloku.

Foto: TV Pink Printscreen

Ponovio je da ne treba previše očekivati.

Upitan za "političku ofanzivu", koju je pokrenuo i dolaskom u Vatikan, Vučić je kazao da novinari vole da govore o Ť ofanzivama ť, a da su ove posete njegov posao i redovna borba za našu zemlju, što će nastaviti da radi.

- Borićemo se i i dalje I verujem da ćemo za ljude uraditi mnogo dobrih stvari u budućnosti - kazao je on.

"Usporavanje nemačke privrede pogodiće sve, i Srbiju"

Vučić je ocenio da će usporavanje evropske privrede, posebno Nemačke, sigurno uticati i na Srbiju, ali ističe da naša država radi na povećanju stope rasta domaće ekonomije kako bi se ublažile posledice potencijalne recesije u nekoliko evropskih zemalja.

Vučić je nakon sastanka sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom, odgovarajući na pitanja novinara rekao da Srbija razmišlja o tome kako da odgovori na pitanje preteće recesije nekim evropskim ekonomijama.

- Razmišljamo i bićemo pogođeni - rekao je Vučić komentarišući tako stavove nekadašnje vlasti koja je, u vreme globalne recesije 2007, 2008, 2009..., tvrdila da će našu zemlju finansijaska kriza zaobići, jer nismo integrisani u evropsku ekonomiju.

Svaki pad industrijske proizvodnje i svako zaustavljanje rasta u Nemačkoj pogodiće i Srbiju, naglasio je predsednik.

- Imamo najveći broj nemačkih kompanija, gotovo 70.000 zaposlenih u nemačkim kompanijama. Naš izvoz je najveći u Nemačku, zatim Italiju...Kako očekujete da nas ne pogodi? - upitao je predsednik i dodao da država radi sve što može kako bi se obezbedio kontinuiran rast.

Uveren je da će na ove probleme naša država uspeti da odgovori na, kako je rekao, najbolji mogući način.

- Ne mogu da govorim o onima koji su nam napravili rast od minus 3,1 tako da ne želim da se poredim uopšte sa njima, takve izjave nisam davao, niti mogu da dajem - rekao je Vučić.

"O pljački govore oni koji su pljačkali državu"

Vučić je odbacio kritike opozicije da je država opljačkana prodajom PKB za 106 miliona evra i istakao da je prodaja te kompanije išla u potpuno otvorenoj tenderskoj proceduri.

- Ako je opljačkana za 106 miliona evra, što on nije ponudio milion evra više od onih koji su kupili, i zaradio 105 miliona? - zapitao je Vučić.

- Oni koji su dok su bili na vlasti zemlju opljačakali za 619 miliona evra i pokazali to, direktno u papirima, sada kažu da otvorena tenderska procedura nije dobra ili nije dovoljno dobra - rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Vatikanu za tvrdnje zamenika predsednika SSP Dragana Đilasa, Borka Stefanovića da je Srbija prodajom PKB opljačkana za najmanje 106 miliona evra.

- Da li mislite da bi Đilas ili Borko Stefanović propustili priliku da opljačkaju za još 105 miliona evra da je to činjenica? - upitao je Vučić.

Ponovio je da je to bio otvoren tender, na koji je svako mogao da se javi.

- A, oni bar imaju stotine miliona... To je prodato za 110-130 miliona. Šta je za njih da su dali 131 milion. To im taman neto dobit od svega što su imali i da zarade još 100 miliona... - rekao je Vučić.

- Kakvu su to lažovi, kakvi su to ljudi...Oni nikad nisu znali šta je otvorena tenderska procedura, jer su sve na mufte radili, krali pljačkali... - rekao je Vučić.

Na konstataciju da ima onih ne veruju da će prosečna plata dostići 500 evra, poput Milana Ćulibrka, koji kaže da ne može još uvek da čestita ne tome, Vučić je prokomentarisao da će čestitati za dva i po meseca.

- Sada je plata 464 evra, a za dva i po meseca će da čestita. Ali, ni tada neće, i tad će da nađe nešto drugo - rekao je Vučić.

Dodao je da očekuje čestitke i od bivšeg predsednika DS Dragana Šutanovca, koji je, kaže, u Skupštini rekao da će da čestita kada prosečna neto plata bude veća od 500 evra. Na opasku novinara da NIN ne veruje u analize Fajnenšl tajmsa, Vučić je ironično rekao:

Glupi su u Fajnenšl tajmsu, Svetskoj banci, MMF-u... Ništa to ne važi. Chulibrka za šefa MMF-a, Đilasa za šefa sveta, posebno za šefa svih sekundi svih televizija...

Komentarišući ocene bivšeg predsednika Borisa Tadića da je "Srbija tu gde su je postavili naprednjaci, beli listići, kriminalci, prostor gde vlada i apsolutizam i pljačke...", Vučić je rekao da je Tadićevo vreme poznato po pljačkama njegovih najbližih saradnika, sa kojima se još nismo izborili.

- Što se tiče neprosvećenog apsolutizma o kojem govori, on nije mogao da bude apolutista, jer kad se probudite u 11, a odete s posla u 12.30 ne stignete to sve... - rekao je Vučić.

Dodao je da je uvek spreman da svoje obrazovanje uporedi sa Tadićevim, a da ljudi treba ocenu da donesu na osnovu rezultata - kada su im bile veće plate, kako je izgledala zemlja... Dodao je i da se Tadić ponekad ponaša infantilno, ali to je, kaže, njegov i problem onih koji za tu opciju glasaju.

Na pitanje da li očekuje od opozicije kritike i nakon raztgovora sa papom, Vučić je rekao da ne zna šta bi im palo sad napamet, ali da im uvek nešto padne napamet. Kaže da je video da je nekima juče smetalo to što predsednik Češke Miloš Zeman ne hoda lako i napomenuo da ni on ne hoda lako, ali i da to nije posao predsednika da "trče na atletskim mitinzima", već da na najbolji način vode zemlje.

Istakao je da Češka danas ima prosečnu platu od 1.240 evra, a nezaposlenost od svega 2,2 odsto, što pokazuje da je to zemlja "fantastičnog uspeha".

- Neki govore da je uspešnija i od najjačih zemalja - dodao je predsednik Srbije.

Vučić kaze da se i Srbija polako oporavlja i da će imati plate veće od 500 evra, zatim veće penzije, da se obnavljaju putevi, pruge, bolnice, škole i drugo.

Kazao je da se tome teško suprotstaviti, ali da veruje da rezultati i rad nikad ne mogu da se pobede.

Zato naši gradovi postaju puni kranova i gradilišta i verujem da ćemo moći još puno da da postignemo. A to što vas neko napada, ne znači mnogo - rekao je on i dodao da preko društvenih mreža sve svoje frustracije mogu pojedini da pokažu i skupljaju negatinu energiju.

#Aleksandar Vučić

#Papa Franja

#Vatikan

'