AKTUELNO

Novinar Ratko Dmitrović govoreći o izbornoj kampanji u Hrvatskoj i negativnom odnosu te države prema Srbiji i Srbima, kaže da takvo ponašanje nema veze samo sa izborima, da ono traje već 30 godina.

- Ta kampanja kod njih traje 30 godina i nije ni predsednička ni parlamentarna, nego je antisrpska. To je jedno zabrinjavajuće stanje koje kulminira ovih dana. Igrom slučaja, danas je nakon nekoliko dana razmišljanja Milorad Pupovac izašao na konferenciju na novinare da saopšti i svi su mislili da će saopštiti da napušta Vladu, jer je koalicioni partner HDZ-a, a to se traži od njega. Međutim on je danas rekao da nisu doneli tu odluku – kazao je Dmitrović u emisiji Pravac autora i voditelja Ksenije Vučić.

Kako dodaje, to sa Pupovcem samo govori u kakvoj paklenoj situaciji se nalazi Milorad Pupovac i Srbi zajedno sa njim, jer je on praktično jedini predstavnik Srba u Hrvatskoj.

- Zašto paklena? Šta god da uradi, on je pogrešio. Ako ostane u koalicionoj Vladi, ljudi će sa opravdanjem pitati zašto je u toj Vladi kada govori to što govori. Ako izađe on dovodi i sebe, svoju stranku, ali dovodi Srbe u još nepovoljniju situaciju – smatra Dmitrović.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, ako Pupovac izađe iz Vlade može da nanese udarac koji bi trajao određeno vreme.

Odgovarajući na pitanje da li će se napadi na Srbe u Hrvatskoj pojačavati kaže da su oni već na jako visokom nivou.

- Ovo je vrlo, vrlo visok nivo, sledeće je da ubijaju Srbe, jer oni ih napadaju fizički, to vidimo. Tu moramo da se podsetimo, ja 30 godina ubeđujem one koji me slušaju, da je Hrvatska neoustaška država. Po čemu? Dakle, ta država kada je osnovana, jedna od prvih stvari koje su urađene, izbacivanje Srba iz Ustava, zabranili su ćirilicu, Srbi su bili obavezni da potpisuju izjavu o lojalnosti, ko nije hteo da potpiše gubio je posao. To isto je nakon uspostave NDH radio Ante Pavelić – kazao je Dmitrović.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, leksika, terminologija, kuna, sve to je maksimalno iskorišćeno i iz NDH-a prebačeno u novu Hrvatsku.

- Godine 1993. donosi se odluka u Saboru da ustaše i “domobrani” imaju pravo na penziju. Do dana današnjeg ustaše i “domobrani” imaju penziju. Druga stvar, Hrvatska je jedina država u Evropi, sada i članica EU, koja je komemorira i odaje poštu fašistima, sa državnog nivoa, pod visokim pokroviteljstvom Sabora Hrvatske obeležava se na polju kod Blajburga poraz ustaške vojske, faktički slom NDH-a – ističe Dmitrović.

#Hrvatska

#Ratko Dmitrović

'