AKTUELNO

Svake godine smo svedoci meteža koji prati početak školske godine. Međutim, sa njim nam stiže još jedan, koji po pravilu ne diže toliku medijsku prašinu kao školski pribor - pripremanje tradicionalne srpske zimnice koja je nezaobilazna u gotovo svakom domaćinstvu u našoj zemlji.

Bake i deke ulaganje u školovanje unučića shvataju kao ozbiljan trošak, ipak, leskovačka kurtovka sa svojom cenom od 120 dinara po kilogramu deluje sasvim dobro, jer ona nije vodena sorta paprike kao ‘slonovo uvo’ pa će od nje ajvar biti količinski isplativiji i daleko ukusniji.

Za kilogram dobro uprženog domaćeg ajvara treba imati oko dva kilograma kurtovke, malo patlidžana, ulja, sirćeta, i sve to zajedno upržiti. Naravno, ne zaboravimo pripremne radnje pečenja paprike, krčkanja i mešanja u loncu.

Kada se sve to sabere dolazimo do grube cene da kilogram ajvara koji ste sami izradili kod kuće ne može iznositi manje od 400 dinara. Prosečno srpsko domaćinstvo za ajvar trebalo bi da izvoji oko 50 evra ne bi li imali jednu dobru zimnicu.

Foto: Pink.rs/Nikola T.

Ne zaboravimo ni dobro poznati kuvani ili pasirani paradajz. Računajte da ćete za dobar i kvalitetan paradajz, koji je ukusan i sočnih plodova izdvojiti nekih stotinak dinara po kilogramu.

Prateći kalkulaciju kao za papriku, za litar soka treba dve kile paradajiza, a flaša će vas grubo izaći oko 250 dinara.

Kako kažu prodavci na beogradskim, i drugim pijacama u unutrašnosti Srbije, ne zaboravimo ni savete mama i baka domaćica - za jednu dobru zimnicu prosek je 10-15 flaša, što nas dovodi do računice od 30 evra za ovu zimsku poslasticu.

Foto: Pink.rs/Nikola T.

Nijedna srpska porodica ne bi zimu provela bez dobro poznate turšije - još ako je i domaća!

Ove godine se na pijacama zelena paprika turšijara može naći po ceni do 100 dinara po kilu. Karfiol je malo skuplji, i on iznosi oko 200 dinara po kilu, dok su krastavci oko 150 dinara.

Za jedno bure, ako želite da bude potaman, treba izdvojiti do 100 evra kako bi se domaćinski napunilo.

Foto: Pink.rs/Nikola T.

Kupus se čini najpovoljnijim ove godine i cena mu je oko 30 dinara po kilogramu. Nema sumnje da će sarme ove godine opet zauzeti počasno mesto na srpskim trpezama.

Kupci ipak malo nezadovoljno klimaju glavom na cene koje vidimo po pijacama, ipak, imaju razumevanja jer ova godina nije bila najpovoljnija za poljoprivredu. Imali smo početak leta sa ogromnom količinom padavina praćenim elementarnim nepogodama, tako da ono šta nije istrulilo u vodi, dotukao je grad. Zatim je nastupio period velike suše opet praćen povremenim nepogodama.

Pravo je čudo što i pored nemilosrdne prirode ipak možemo pronaći kvalitetne domaće proizvode iz Srbije na zelenim pijacama. Neki će vremenom i pojeftiniti, ali iskusni domaćini već znaju kada je šta najbolje kupovati.

Foto: Pink.rs/Nikola T.

Najbolji primer za to je svakako krompir kome je cena sa nekih 120 dinara po kilogramu pala na svega 35 dinara, i to za mesec i po dana.

Prodavci kažu da se ne treba preterano nadati da će cene mnogo ići dole, ali njima je u interesu da robu prodaju, tako da ipak možda treba malo pričekati sa kupovinom. Ipak, ove godine smo mogli da kupimo izuzetno jeftine i kvalitetne kajsije kakve dugo unazad nismo viđali na našim pijacama.

Generalno je cena voća ove godine bila izuzetno povoljna, čak i ova jesenja roba koja stiže ima prve cene najniže u poslednjih nekoliko godina. I prodavci se pitaju da li je u pitanju dug sunčani period koji je omogućio voću da sazri u punom kapacitetu ili nešto drugo, ali kako kažu, nije ni bitno jer se prodaje.

Foto: Pink.rs/Nikola T.

Vredne domaćice su svakako iskoristile dobre cene da bar ovaj slatki deo zimnice sa zadovoljstvom spreme. Možda je satisfakcija potrošača baš u toj kompenzaciji cene ove godine - voće izuzetno povoljno, povrće malo skuplje a zajedno kreiraju ravnotežu u planiranim troškovima.

Bez sumnje je ipak da će đaci prvaci uživati u zimnici koju su im pripremile mame i bake, ne baveći se troškovima, jer njima ima već ko da se bavi. Ono što jedino naše školarce čeka je da dobro zagreju stolicu učeći i da odličnim uspehom izmame osmehe svojih roditelja, baka i deka.

#Jesen

#Pijaca

#Povrće

'