AKTUELNO

Odlazak Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona je loš znak za Srbiju, smatraju sagovornici Pink i ističu da je teško u SAD pronaći takvog čoveka – koji dobro poznaje situaciju na Balkanu i prihvata da Srbija ima legitimne interese na Kosovu i Metohiji.

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković kaže da se iskreno nadao da će Bolton ostati do kraja Trampovog mandata.

- On je jedna od ličnosti u američkoj administraciji koja je razumela Srbiju, koja je poštuje i bio je spreman da radi zajedno sa predstavnicima naše zemlje na iznalaženju kompromisnog fleksibilnog rešenja koje je bi obezbedilo dugoročni mir na Balkanu – naveo je Marinković.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodao, nije lako danas u SAD pronaći takvog čoveka koji dobro poznaje situaciju na Balkanu, srpski narod.

- Većina američkih političara nisu prihvatali da sa Srbija ima legitimne interese na KiM, narod, imovinu, kulturnu i istorijisku baštinu i da taj interes treba uvažiti. Bolton to nije krio, on je to javno govorio – dodao je Marinković.

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić napominje da se nalazimo u vrelo delikatnom trenutku jer je Bolton bio neko ko je vrlo istrajno borio protiv nezavisnosti Kosova.

- Dosta je to tvrda linija. On možda ima sukob sa Trampom oko Rusije jer zagovara oštriji pristup Rusiji. Postoji određena tendencija u SAD da se štapom i šargarepom rešava situacija u regionu. Sa moje tačke gledišta smena Boltona je loš znak za poziciju Srbije vezano za SAD. Voleo bih da se prevarimo i da dođe do nekih pomaka srteateških u gledanju na Srbiju i srpske interese – dodao je Miletić.

Prema njegovoj oceni, blagi odnosi prema Prištini vode prolongiranju pregovora.

Foto: TV Pink Printscreen

- Nisam zadovoljan odlaskom Boltona, ali ni razvojem događaja u prethodnim mesecima – dodao je Miletić.

Istoričar Saša Adamović je ocenio da je Bolton nije bio lojalan namerama Donalda Trampa u međunarodnim odnosima.

- Tramp nije ekstreman u međunarodnim odnosima, za razliku od Boltona koji je bio izuzetno ekstreman u svojim stavovima, pre svega kada je u pitanju Iran – naveo je Adamović.

Foto: TV Pink Printscreen

Adamović je istakao da je Bolton nakon prihvatanja mesta savetnika rekao je da će biti lojalan Trampovoj spoljnoj politici što se nije dogodilo.

Kako je ocenio Boltonov odlazak se mogao očekivati, a u vidu treba imati i nesporazume između Botona i Majka Pompea.

#Donald Tramp

#Džon Bolton

'