AKTUELNO

Iako je bilo mnogo razilaženja u mišljenju i stavovima, niko nije očekivao tako iznenadnu odluku predsednika Trampa o otkazu svog savetnika, ocenjuje sagovornik "Novog jutra".

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je juče da je otpustio savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona. Mnogi su ovu vest dočekali kao očekivanu, s druge strane novinar "Večernjih novosti" Dragan Vujičić kaže da je ovo zaista veliko iznenađenje.

Foto: TV Pink Printscreen

- Bolton je dobio otkaz jer je pokušao da u Beloj kući organizuje sastanak sa vođstvom Talibana iz Avganistana gde bi se navodno pregovaralo o vlasti u Avganistanu. Tramp očigledno preko ovoga nije mogao da pređe pa mu je dao otkaz – kaže Vujičić za “Novo jutro”. Objašnjava da bi ovaj sastanak značio pregovor sa teroristima, iako bi, prema pisanju tamošnje štampe možda doneo mir u Avganistanu. Ipak, preovladalo je mišljenje da Amerika sebi ne sme da dozvoli pregovaranje sa talibanima.

Foto: Tanjug

Kako kaže, ovo može biti kraj ere koja je nastala pre 18 godina kada su oborene kule bliznakinje, kada je donet patriotski zakon, kada je krenula spirala ratova na Bliskom istoku, kada je vojno-industrijski kompleks naglo počeo da se bogati… Podseća da je Tramp jedini predsednik koji nije ratovao tri godine, a da je Bolton pokušao da izazove sukobe u Venecueli, kao i rat sa Iranom, ali da je taj rat sprečio Tramp.

- Mnogo je nesuglasica između Trampa i Boltona, ali je sastanak sa talibanima bio kap koja je prelila čašu. Talibani u Beloj kući politički bi se obili o glavu i Trampu i celoj struji koja ne želi više da na ovaj način proizvodi ratove i pokušava da trgovinskim pritiscima donese sebi neke benefite – kaže Vujičić.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Novo jutro

'