AKTUELNO

Penzije će od januara 2020. godine biti povećane minimalno za pet odsto, najavio je danas ministar finansija Siniša Mali. Ministar je potvrdio da će svi penzioneri bez obzira na visinu penzija, do kraja godine dobiti jednokratnu pomoć od 5.000 dinara.

- Danas sam imao skoro dva sata razgovore sa predstavnicima MMF-a, mogu da potvrdim da ćemo ići na jednokratnu pomoć za najstarije sugrađane od 5.000 dinara već ove godine. Svi penzioneri, ne samo oni sa najnižim primanjima dobiće tu pomoć - rekao je Mali novinarima nakon obilaska gradilišta budućeg kolektora u Jajincima.

Naveo je da će se ići na takozvanu "švajcarsku formulu" za usklađivanje penzija i da treba videti kakav će rezultat u budžetu biti u septembru.

- Povećanje penzija će biti ne manje od pet odsto od januara 2020. godine - rekao je Mali.

Ministar je podsetio da je suficit u prvih sedam meseci ove godine 48,5 milijardi dinara.

- Želimo taj novac da vratimo građanima Srbije. Idemo i sa povećanjem plata i sa povećanjem penzija. Ići ćemo i sa minimalno dvocifrenim povećanjem minimalne cene rada - rekao je Mali.

Ono što je zarađeno, rekao je Mali, rezultat je teških reformi koje je predsednik Aleksandar Vučić započeo još 2014. godine.

- Sada vidimo rezultate, novac ide građanima za povećanje njihovog životnog standarda i za investicije - naveo je Mali.

Rekao je da je već druga dobra vest stigla od Fajnenšel tajmsa, ne samo to da je Srbija rekorder po broju stranih direktnih investicija (SDI) nego i po njihovoj vrednosti. Naglasio je da veliki broj investitora dolazi u Srbiju, da se smanjila stopa nezaposlenosti i da ima više novca u budžetu.

- Naša privreda raste samim tim se otvara prostor za povećanje plata i penzija na realnim osnovama i za investiranje - rekao je Mali i naveo da je u poslednjih pet godina otvoreno više od 300 kilometara autoputeva i da je to jedan od razloga zašsto Srbija privlači sve veći broj investitora i smanjuje nezaposlenost.

Podseća da je u ovom trenutku stopa nezaposlenosti 10,3 odsto a da je 2013. godine bila 25,9 odsto a poručuje da je cilj države da već sledeće godine stopa nezaposlenosti bude jednocifrena.

#Siniša Mali

'