AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić javio se danas iz Njujorka i govorio o sastancima koje je imao sa visokim zvaničnicima u SAD.

"Ne dolazi u obzir da Albanci dobiju sve, a mi ništa"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da mogućnost da kosovski Albanci dobiju sve, a mi ništa - ne dolazi u obzir i da na to kao predsednik Republike a ni parlament nije spreman i da je to preneo američkim zvaničnicima tokom razgovopra u Njujorku.

Vučić je rekao šta su naši stavovi i da "mogućnot da Albanci dobiju sve a mi ništa, da mi njih priznamo - da takve stvari ne dolaze u obzir, možda sa nekim drugim rukovodstvom koje bi na to bilo spremno.

- A spremni smo za razgovor, da što pre počnemo razgovore kako bismo sprečili svaku mogućnost destabilizacije - rekao je Vučić.

Dobro je to što podržavaju naš evropski put, a drugo je to da ne ulaze u to kako bi trebalo da izgleda dogovor između Beograda i Prištine, ali je važno da se postigne dogovor između Srba i Albanaca, obajšnjava poruke Stejt depratmenta.

- I ono što je loša stvar i ono što je drugačije u odnosu na raniji period , ali ne sasvim novo, to je da oni traže međusobno priznanje. Suštinski to nije velika novost, to smo negde i očekivali, ali smo rekao bih negde pod tepih stavljali sami zahteve velikih sila i trudili se da uživamo u sopstvenim snovima i mitovima. Naše srpske uši su neretko nežne da čujemo sve ono što zaista misle o Srbiji i odnosu sa Prištinom - rekao je on.

Upitan da prokomentariše i protumači saopštenje Stejt departmenta u kojem se navodi da SAD ohrabruje da se fokusira na postizanje tog streteškog cilja ubrzanjem reformi, kao i da obnovi pregovore sa Kosovom o postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa koji vodi uzajamnom priznavanju, Vučić kaže:

Suština je u tom delu oko međusobnog priznanja, jer vidim da su mnogi u našoj zemlji koji su doprineli stavaranju uslova za dosnošenje odluke o nezavisnosti Kosova, Prištini i međuanrodnoj zajednici našli u tome neku veliku novost. To nije potpuno novi stav SAD, oni su 2008. godine priznali nezavisnost Kosovo.

Amerika je velika sila i ma šta mi govorili, kakvo kod imali rukovodstvo tu njihovu odluku nećemo promeniti.

U tom saopštenju, dodao je, postoje dve dobre i jedna koja je loša po nas.Vučić je rekao šta su naši stavovi i da mogućnot da Albanci dobiju sve a mi ništa, da mi njih priznamo - da takve stvari ne dolaze u obzir, možda sa nekim drugim rukovodstvom.

"Ove godine premašujemo rekordnu 2018. za 30-40 odsto"

Predsednik Vučić rekao je, na osnovu razgovora sa guvernerkom Narodne banke Srbije Jorgovankom Tabaković, da može da se dogodi da će Srbija po obimu direktnih stranih investicija premašiti ove godine prošlu godinu koja je bila rekordna.

- Prošle godine smo po direktnim stranim investicijama, kako je naveo 'Fajnanšel tajms' u celom svetu bili šampioni, a može da se dogodi da ćemo ove godine prošlogodišnje rezultate premašiti za 30 do 40 odsto - rekao je Vučić iz Njujorka.

Da bismo to postigli, poručuje, neophodno je da nastavimo da vodimo pametnu, mudru i odgovornu politiku.

I u Americi, kaže, svi su mu čestitali na odličnim ekonomskim rezultatima.

"Nastavak dijaloga realno tek u decembru"

Predsednik Vučić izrazio je uverenje da ne očekuje da će do nastavka dijaloga između Beograda i Prištine doći pre derembru, kada očekuje, uz snažni pritisak SAD, ukidanje taksi koje je Priština uvela pre godinu dana.

- Mislim da oni svakako do kraja novembra, početka decembra neće ukidati takse, jer je trenutno prestiž i glasovi u Prištini dobijaju samo kada se najgore govori o Srbiji, neretko i o srpskom narodu - pojasnio je Vučić.

Vučić je istakao da je iluzorno očekivati da bilo ko u tim uslovima prediyborne kampanje traži ono što je racionalno i normalno, a to je da ukinu anticivilizacijske takse.

- Verujem da će se u decembru uz snažni pritisak SAD to dogoditi - zaključio je on"

"Nema nikakve promene formata"

Vučić je rekao da se varaju svi koji misle da bilo ko može da utiče na Prištinu a da to nisu Amerikanci i dodao da je ubeđen će se zapadne sile, iako postoje izvesne tenzije među njima, dogovoriti u kom pravcu da vode krizu Beograda i Prištine.

Vučić, koji boravi u Njujorku, upitan da li SAD preuzimaju rešavanje kosovskog problema od EU, kazao da se EU uvek konsultovala sa Amrikancima.

- Nema nikakve promene formata, ali ako mislite da može bilo ko da utiče na Prištinu a da to nisu Amerikanci varaju se - objasnio je on.

Iako su odnosi između Evropske nije i SAD trenutno prilično zategnuti, a to najbolje pokazuju zaključci iz Bijarica gde postoje anti-Tramp tonovi,Vučić smatra da će se na kraju zapadne sile, ako ni oko čega drugog, dogovoriti u kom pravcu da vode krizu Beograda i Prištine.

- Moramo da se spremimo za to da budemo dovljno čvrsti ali i racionalni, razumni i da znamo šta je je ono što je realno i šta moramo da uradimo da bi sačuvali mir i istovremeno ekonomsko napredujemo - poručio je on.

"Ako pomerimo za pedalj stav SAD, napravili smo čudo"

Makar za pedalj ako pomerimo stav SAD prema Srbiji, a verujem da to uspevamo da uradimo, napravili smo malo čudo, izjavio je predsednik Vučić. Predsednik je rekao da je za njega bilo važno da iznese stavove Srbije i da američki zvaničnici čuju šta Srbija misli.

- Neću da prodajem maglu narodu, kako će SAD sutra da odustane od nezavisnosti Kosova i kako se tu sve promenilo. Niti sam neozbiljan i neodgovaran, niti ću da dajem lažna obećanja svom narodu - poručio je Vučić.

Veruje da ljudi u Srbiji kada biraju rukovodstvo, biraju ozibljnost i odgovornost, a ne šarene laže i one koji kažu "sa nama će biti sve će lako". Vučić dodaje da su oni koji su došli na vlast 2000. govorili da je Kosovo samo demokratsko pitanje, pa da su govorili "standardi pre statusa" i da je usledio martovski pogrom 2004. godine, kao i da su reagovali na proglašenu nezavisnost Kosova 2008. samo sa dva saopštenja i da je tada 85 zemalja priznalo nezavisnost Kosova.

Ističe da ova vlast radi mnogo pametnije po pitanju KiM iako su uslovi veoma teški.

Ne razgovaram sa svama zato što bi da kukam na bilo koji način, već želim da kažem da ćemo raditi marljivo i borbeno. Mi ćemo da štitimo narod na KiM, da se borimo za naše interese. Hvala Pomepu, Palmeru i Vilsonu koji su hteli da me saslušaju, sastanci sa svakim od njih su trajali najmanje sat i po trajali.

Vučić je, takođe, rekao da se oni najviše pitaju, pored Boltona sa druge strane o odnosima Beograda i Prištine.

- Ko god podcenjuje Sjedinjene Države, ne mora meni da drži predavanje kako se stvari odvijaju i menjaju u svetu, ali ko god misli da ukoliko imamo loše odnose sa SAD i na toj osnovimopžemo da napredujemo ekonomski, gradimo puteve, taj se mnogo mnogo vara - istakao je Vučić.

Kako je kazao, danas u bilateralnim odnosima između SAD i Srbije postoji više razumevanja nego što je to bilo ranije i što je dobro za naš narod.

- Ali to ne znači da će se dešavati čuda kao što ponekad veruje naš narod - poručio je Vučić

#Aleksandar Vučić

#Njujork

'