AKTUELNO

Nesporna je uloga predsednika Aleksandra Vučića u podizanju ekonomske snage zemlje i to ne može da mu ospori ni jedan građanin Srbije, ocenio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Mali je komentarišući naslovnu stranu Danasa, na kojoj piše da je “Vučić apsolutni rekorder u “otvaranju” svega i svačega” izjavio da u tome ne vidi ništa loše i da se nikada više u Srbiji nije radilo i da se nikada nije više gradilo.

- Nikada se više fabrika nije otvaralo, kilometara auto-puteva gradilo. Samo u poslednjih pet godina u Srbiji je izgrađeno 300 kilometara novog auto-puta i mislim da svi treba da budemo ponosni na to. Ja sam poneo spisak svih fabrika koje su otvorene u poslednjih pet godina. Radi se o preko 200 komercijalnih objekata, fabrika, koje zapošljavaju preko 60 hiljada ljudi – naveo je Mali i dodao:

Ukupna vrednost svih tih investicija, samo onih koje smo pogurali zajedno i za koje je predsednik Vučić bio prisutan je preko 2,5 milijardi evra. Mislim da svi građani Srbije treba da budu, a mislim da jesu ponosni na sve što smo radili u prethodnom periodu.

Mali kaže da je bilo teško 2014. godine i da se sada vide efekti teških mera fiskalne konsolidacije, kao i da je važno to što će biti još bolje i da će biti još novih fabrika, kilometara auto-puta, zdravstvenih ustanova i škola jer se ide sa novim investicionim programom.

- Za građane Srbije otvaranja auto-puteva, otvaranja novih fabrika, može da bude samo više u narednom periodu. Mislim da je veoma važno da građani Srbije znaju kako ide stopa nezaposlenosti, kako se smanjuje iz godine u godinu – podsetio je Mali za Novo jutro TV Pink.

Kako dodaje, 2013. godine imali smo 25,9 odsto stopu nezaposlenosti u Srbiji, a ona je sada na ispod 12 odsto.

Foto: TvPink Printscreen

- To je rezultat otvaranja fabrika koje je predsednik Vučić i otvorio. Kada su oni prethodni bili na vlasti, fabrike su zatvarane, bilo je više nezaposlenih nego zaposlenih. Sada polako iz godine u godinu broj zaposlenih raste – kazao je Mali i dodao da Srbija treću godinu zaredom ima suficiti u budžetu.

Mali je podsetio je da se Srbija našla među top deset ekonomija u Evropi prošle godine po privrednom rastu od 4,3 odsto i da građani Srbije na to treba da budu ponosni, ali i da znaju gde se ulaže novac koji je Srbija uspela da zaradi.

Prema njegovim rečima, sve što se događa "je pre svega Vučićeva vizija, jer on živi za to da otvara fabrike i nove puteve".

- Vučić je taj koji je molio predsednika Kine da nam pomogne i nađe investitora. Sačuvao je pet hiljada radnih mesta u Železari Smederevo i još toliko izvan fabrike, kod kooperanata. Sada je HBIS najveći izvoznik u našoj zemlji. RTB Bor su pokušavali da prodaju u prošlosti, ali Vučić je taj koji je molio, tražio, gledao koje su opcije, a sada 1,6 milijardi evra taj investitor ulaže. On se borio za tu investiciju - kazao je on i istakao da je ponosan na sve što je urađeno do sada.

Foto: TvPink Printscreen

Sve što se radilo do sada nije bilo lako, napomenuo je on i podsetio da Srbija napreduje na biznis listama, a i ugledni list Fajnenšel tajms je Srbiju stavio na prvo mesto po broju investicija koje su privučene tokom prošle godine.

Mali je istakao da bi voleo da postoji kvalitetnija opozicija koja bi svojim idejama i konstruktivnim predlozima ukazala na greške, izašla sa programom i tako doprinela sveopštem društvenom napretku.

- Ništa se slučajno ne dešava, ni to što predsednik otvara puteve, fabrike, što povećavamo plate i penzije, to su posledice teških odluka iz 2014. godine, kada su se oni bavili odlascima na tamo neka ostrva. U decembru ove godine prosečna plata će biti 500 evra, a pre par godina su pričali da je to sve pusti san - ocenio je Mali.

Prema njegovim rečima i međunarodne finansijske institucije poput Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke (SB) svojom statistikom i pokazateljima pokazale "koliko se bavite ekonomijom i građanima, a sa druge strane imate one koji se samo bave sobom".

- Imate njihov zahtev u vezi REM-a ili Javnog servisa, njih ne interesuju gradani već sekunde na Javnom servisu. Nemojte da zaboravite da je Đilas dok je bio na vlasti zaradio preko pet stotina miliona evra zahvaljujući svojim privatnim kompanijama. Mi se bavimo ekonomijom, našom politikom, povećanjem životnog standarda a oni neka rade šta hoće - naveo je Mali.

Foto: TvPink Printscreen

Mali je naveo da opozicija ne vidi izlaz iz ove situacije, da ne mogu ništa da kažu o ekonomskom napretku Srbije, te zbog toga borbu svode na lični plan.

S tim u vezi, Mali je prokomentarisao i napade na glumca Nenada Jezdića koji je učestvovao u kulturnom programu prilikom otvaranja auto-puta "Miloš Veliki".

- Mislim da komentari i napadi na te ljude govore više o tim ljudima koji napadaju. Svi sa kojima sam razgovarao su ponosni na ono što smo uradili i ne plaše se da to kažu. Ja verujem da je ono što radimo dobro i za moju decu i za sve ostale. Zbog toga hoću da zahvalim gospodinu Jezdiću na svemu - rekao je ministar finansija.

Kako je ocenio, ipak je reč o manjini koja napada predsednika, a da većina podržava rast i boljitak za mlade naraštaje.

- To je tolika mržnja, jednostavno oni ne vide izlaz, nemaju šta da ponude i idu na lično, to je dno dna. Za ovo kratko vreme ne pamtim da je bilo ovako, napadaju sve, od dece, do supruga. Ne mogu ništa da kažu oko otvaranja fabrika, puteva, ekonomskog napretka, boljeg položaja Srbije i u regionu i u svetu i zato napadaju porodicu - rekao je Mali.

Ponovio je da sve što se dešava po pitanju ekonomije nije slučajno.

- Najlakše je napraviti tvit ili pet tokom dana, uz to napravite kapućino i pijuckate, a s druge strane imate ljude koji se ozbiljno bave državom i politikom, gde razmišljamo kako da nešto uradimo. Ako je njima glavna politika vređanje, širenje neistine i mržnje, na svu sreću, reč je o velikoj manjini u našoj zemlji. Siguran sam da većina podržava rast i boljitak za svu našu decu  - zaključio je Mali.

#Aleksandar Vučić

#Siniša Mali

'