AKTUELNO

Karakteristika investicionog plana je taj da je multidisciplinaran. Razni segmenti i multisektori su obuhvaćeni i to je važno za mlade ljude, rekla je Slavica Đukić Dejanović ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku govoreći o izdvajanju 500 miliona evra za pronatalnu politiku u okviru investicionog plana koji je predstavio predsednik Vučić.

- U Srbiji prema popisu iz 2011. procenjuje se da ima 212.000 mladih parova, ta pronatalitetna politika o kojoj je govorio predsednik koji je inače pokretač aktivnog bavljanja države ovom tematikom, je jako značajna, zbog toga što nam se već decenijama rađa sve manje i manje beba, a smrtnost je sve veća - kaže Đukić Dejanović za Pink.

Foto: TvPink Printscreen

-Investicija u budućnost svakako podrazumeva ne samo infrastrukturne projekte, već i izdvajanje sredstava za, pre svega, podsticanje rađanja, za one koji su nosioci života - kaže ona.

- Zabeležen je i rast onih žena koje su majke, a zaposlene su, raste broj obrazovanih majki. Od majki koje imaju troje dece, svaka četvrta ima fakultet i to je jedna jako bitna informacija, jer ne želimo majku koja će biti aparat za rađanje, već mladu i kvalitetnu ženu koja je partnerka, stran stručnog tima, koja, radi i zarađuje i koju uslovi života stimulišu da postane majka - naglašava Đukić Dejanović.

Kako kaže,  prvi put se rodio veći broj beba u prvih 6 meseci ove godine u odnosu na prošlu.

-Ranije smo imali sve manji i manji broj beba i to je 563 bebe više. U demografiji su kretanja jako spora, potrebno je da 10 godina nešto pratimo, radimo pa tek da ima prvih efekata, a ovi početni efekti su jako ohrabrujući - ističe Đukić Dejanović.

#Slavica Đukić-Dejanović

'