AKTUELNO

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da ulaganja u infrastrukturu pokazuju koliko smo kao zemlja napredovali.

- Imamo stabilnost što se finansija tiče, bitno je da Investicioni program sprovede kako treba, da budemo pametni i da to iskoristimo kako treba. Treba sve puteve da završimo, da uradimo priključke za kanalizaciju, kao i stanogradnju za mlade bračne parove - rekao je Mali za Pink, naglasivši da se neki snovi ostvaruju, kao i da su najbolje godine pred nama.

Kako je Mali rekao, velika je vest da se u nedelju otvara auto-put Obrenovac-Čačak pod nazivom "Miloš Veliki" .

-To je 103 kilometra auto-puta, vi ste u Čačku za oko 50 minuta. O tome smo nekad sanjali - istakao je Mali, najavivši da se radi i deonica auto-puta od Surčina do Obrenovca, kao i da će Moravski koridor počinje da se radi na jesen i povezaće se Koridor 10 i 11.

- Požega-Preljina, takođe se radi, a na jesen, u oktobru očekujemo otvaranje i istočnog kraka Koridora 10 do Bugarske - rekao je Mali.

-To su decenijski snovi, a sve je ovo predsednik Vučić obećao i naglasio da se na ovaj način vidi kako je vođena ekonomska politika.

Kako naglašava, rast srpske ekonomije prošle godine bio 4,3 odsto, a ove godine će biti 3,5 - 3,6 ili 3,7 odsto. Tri milijarde evra država izdavaja samo za ulaganja u vodovodnu i kanalizacionu mrežu i fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Srbiji.

- Godine 2014. bili smo na rubu bankrota, a sada merama fiskalne konsolidacije imamo 48,5 milijardi dinara suficit u budžetu, dok je nezaposlenost ispod 12 odsto - ističe Mali i dodaje da su to sve pokazatelji da je naša zemlja na dobrom putu.

Naš osnovni cilj kako da podignemo životni standard građana Srbije.

- Pojedini ekonomisti govore kako nam ekonomija nazaduje, kako Koridori nisu velika stvar. Kako nisu? - zapitao se ministar i da svi urađeni putevi pokazuju koliko se razvijamo, kao i da ne bi Fajnenšl tajms stavio Srbiju prvu na listu po broju stranih investicija.

- Hoćemo da rast naše ekonomije bude baziran na investicijama.Četiri milijarde evra dodatnih je predviđeno za putnu i železničku infrastrukturu u šta nije uračunat Moravski koridor koji se gradi ove godine i košta 800 miliona evra, ali taj novac je već obezbeđen. Mi smo samo 700 miliona evra uložili u vrtiće, domove zdravlja... - istakao je Mali podsetivši da 2010., 2011., 2012. godine nije bilo investicija.

- Investitori neće doći da ulože, ako zemlja nije stabilna - kaže on.

Kroz nacionalni investicioni program će se, kaže, podstaći domaće investicije a paralelno sa time će se podstaći i stopa rasta potrošnje, uveren je ministar. Mali je rekao i da slede olakšice za privredu, posebno mala i srednja preduzeća, a govoreći o pripremama za budžet za 2020., godinu rekao da krajem septembra ili početkom oktobra dolazi u Srbiju delegacija MMF-a i do tada će biti završena računica vezana za povećanje plata i penzija.

Govoreći o opterećenju na zarade poslodavaca, podseća da je ono bilo oko 63 odsto ranije, sada je oko 62, a gledaće se da naredne godine bude za procenat manje, rekao je Mali.

Povećanje plata i penzija

U narednih 10 do 15 dana će biti donet stav o minimalnoj ceni rada jer još uvek traju pregovori sa sindikatima i poslodavcima i ponovio da će plata u decembru biti iznad 500 evra.- Građani treba da osete ono što smo uradili. Imamo suficit od 48,5 milijardi - istakao je ministar.Kako naglašava, prihodi su bolji, i više se uplaćuje poreza i doprinosa.

- Imamo stabilnost da sprovedemo investicioni program - zaključio je Mali.

Mali je rekao da su četiri zakona iz resora njegovog ministarstva na javnoj raspravi i da će oni biti usvojeni do kraja godine - Zakon o računovodstvu, Zakon o reviziji, Zakon o Alternativnim fondovima kao i Zakon o investicionim fondovima.

#Siniša Mali

'