AKTUELNO

Doskorašnji britanski ministar finansija Filip Hamond optužio je danas vladu premijera Borisa Džonsona da vodi zemlju ka štetnom Bregzitu bez sporazuma, 'tvrdom' Bregzitu, koji ne podržavaju ni parlament ni građani.

Hamond, koji je ostavku podneo pre tri nedelje, neposredno pre nego što je Džonson postao premijer, rekao je da bi "napuštanje EU bez sporazuma o istupanju bilo izdaja rezultata referenduma pođednako kao i ostanak u EU".

On je za BBC naveo da je Džonson prešao iz tvrdog pregovaračkog stava u "rušilački", insistiranjem na izmenama dogovora Londona i Brisela koje EU ne želi da prihvati.

Prema Hamondu, Džonson, iako sam verovatno želi sporazum, "okružen je ljudima s drugačijim ciljevima". To je izvesno aluzija na Džonsonove savetnike poput Dominika Kamingsa, jednog od arhitekata kampanje za napuštanje EU pre referenduma 2016. godine.

Boris Džonson je obećao da će Velika Britanija 31. oktobra napustiti EU sa ili bez sporazuma o istupanju. On traži da EU pristane na značajne izmene godovora koji je s Unijom postigla njegova prethodnica Tereza Mej. Brisel odbija da ponovo pregovara tako da se Bregzit bez sporazuma čini sve izvesnijim.

Mnogi ekonomisti tvrde da bi takav razvoj događaja izazvao recesiju i ekonomski haos, s verovatnim nestašicama sveže hrane i druge robe zbog carinskih provera u britanskim lukama.

S druge strane, Džonson i druge pristalice Bregzita navode da će svi kratkoročni potresi biti više nego nadomešteni novim ekonomskim mogućnostima kada Velika Britanija napusti EU i bude mogla da sklapa trgovinske sporazume širom sveta, pre svega sa SAD. Kritičari kažu da na EU otpada skoro polovina britanske trgovine i da će izvesno biti potrebne godine za nove trgovinske sporazume.

Hamond je kritikovao vladu zbog neprestanog ponavljanja "mitova" da su Britanci na referendumu glasali za Bregzit bez sporazuma i da će neuređeno istupanje iz EU biti bezbolno.

- Ne postoji mandat za Bregzit bez sporazuma. Apsurdno je reći da je svih 52 odsto birača koji su glasali za napuštanje EU glasalo za izlazak bez sporazuma kada, zapravo, tokom referendumske kampanje lideri te kampanje maltene nijednom nisu pomenuli mogućnost da odemo bez sporazuma. Izlazak bez sporazuma će izazvati značajnu štetu britanskoj ekonomiji i, potencijalno, nepopravljivu štetu jedinstvu Ujedinjenog Kraljevstva - naveo je Hamond.

Novo sučeljavanje u parlamentu po pitanju Bregzita se očekuje početkom septembra, kada se poslanici vrate s godišnjih odmora. Opozicija se nada da će uspeti da spreči Bregzit bez sporazuma, bilo putem zakona bilo rušenjem vlade i izazivanjem vanrednih izbora. Da bi u tome uspeli, moraju da ubede konzervativne poslanike, poput Hamonda, da glasaju protiv sopstvene vlade.

Premijer Džonson nije isključio mogućnost da suspenduje parlament ako poslanici pokušaju da odlože ili spreče Bregzit. Hamond je rekao da bi takav korak "izazvao ustavnu krizu".

Predsedavajući parlamenta Džon Berkau je izjavio da će pokušati da spreči Džonsona da zaobiđe parlament.

- Ako bude pokušaja da se parlament zaobiđe ili, ne daj bože, raspusti, to je za mene anatema. Boriću se do poslednjeg daha da tako nešto sprečim - rekao je Berkau.

#Boris Džonson

#Bregzit

#EU

'