AKTUELNO

Najveća društvena mreža priznala je još jedan skandal i otvorila pitanje verodostojnosti bilo čega što je Mark Cukerberg u prošlosti tvrdio.

- Prestali smo to da radimo pre oko nedelju i po dana - rekao je predstavnik Facebook mreže za medije i potvrdio da je najveća društvena mreža na svetu prisluškivala privatne razgovore svojih korisnika putem Messenger aplikacije! Ne samo da su ratgovori i video pozivi preko Messenger aplikacije prisluškivani, oni su i snimani i potom i slani trećim stranama, zaposlenim izvan Facebook ekosistema da bi ih analizirali i transkribovali.

Još jedna neverovatna stvar, koju je Facebook dozvolio sebi, za razliku od Google i Apple kompanija, koje su bile u istoj situaciji, ali sa digitalnim asistentima i, ipak uzimali samo isečke razgovora (ali isto uzimali), jeste izjava da su “privremeno pauzirali“ prisluškivanje glasovnih i video poziva, što bi trebalo da znači da planiraju da se vrate toj praksi?!

Facebook, prema očevicima situacije, nije želeo da mašinski prevodi razgovore svojih korisnika, nego je želeo da to baš ljudi čine, zbog autentičnosti i razumevanja konteksta razgovora. Zbog toga su oni, koji su bili zaposleni da preslušavaju razgovore Facebook korisnika, često bili izloženi sadržaju koji je ne samo vulgaran, nego i uznemirujući. Ali su ga uredno transkribovali i slali nazad u Facebook!

Facebook se, takođe brani izjavom “da su prisluškivani samo korisnici Messenger aplikacije, koji su dali pristanak na to“.

Odavno se sumnja da Facebook prisluškuje razgovore svojih korisnika, o čemu je Mark Cukerberg dao lažnu izjavu u toku svog svedočenja pred Kongresom SAD prošle godine. Tad je, nakon Cambridge Analytica skandala, Cukerberg objašnjavajući razne stvari bio upitan da li Facebook prisluškuje korisnike preko mikrofona svojih platformi, da bi im kasnije plasirao reklame. Odgovor je bio “Ne, mi to ne činimo“ i očigledno je odgovor bio lažan!

#Fejsbuk

#Prisluškivanje

#Skandal

'