AKTUELNO

Nemačka aviokompanija Lufthansa izazvala je bes porodica poginulih u padu aviona podružnice Germanwings pre četiri godine pošto je odbila da im isplati odštetu.

Teško depresivni kopilot Andreas Lubic je u martu 2015. godine namerno oborio avion Germanwingsa sa 150 putnika u udaljenom predelu francuskih Alpa.

Porodice žrtava traže odštetu za bol i patnju od Lufthanse, ali ova kompanija to ne namerava da plati.

Izdato je saopštenje u kojem se navodi da nema osnova za isplatu kompenzacije jer putnici nisu osećali napetost zbog neizbežne smrti.

Lufthansa namerava da dokaže da je smrt putnika bila brza i neočekivana te da putnici nisu ni primetili da će avion pasti. Advokati nemačke kompanije traže od suda u Esenu da odbije zahteve porodica žrtava.

Porodice tvrde da su putnici bili svesni da će se nešto užasno dogoditi i da su se plašili za svoje živote. Pre pada aviona Lubic je zaključao kokpit i tako zaustavio pilota da uđe i spreči ga u njegovoj nameri. Pilot je očajnički lupao na vrata kako bi se vratio u kokpit, a to su putnici sigurno mogli da čuju i vide.

- Termin tortura je nedovoljan da opiše šta su prošli ti ljudi. Oni su morali da budu svesni da su im preostale minute života - izjavio je Elmar Giemula, advokat koji predstavlja porodice 40 žrtava.

Porodice su prvobitno tražile do 25.000 evra po žrtvi, a zahtevaju još 25.000 evra kompenzacije zbog "povrede morala".

Sud će se izjasniti najesen.

#Avion

#Nesreća

'