AKTUELNO

Komentarišući natpise u novinama da Bolton forsira podelu Kosova, novinar "Večernjih novosti" Dragan Vujičić smatra da je on najuticajnija ličnost u Stejt departmentu, kao i da on veoma dobro zna da time što Amerika toliko izlazi u susret Albancima, SAD ne dobija ništa.

Što se njegovog stava tiče, kako podseća Vujičić, Bolton je bio ambasador u UN 2005. godine i 2006. godine i da se još tada zalagao za dogovor između Srbije i Albanaca.

- Kako se to nije dogodilo, 2008. godine je proglašena nezavisnost Kosova, a tako je Bolton savetovao susedne države da ne priznaju KiM - napominje on.

Foto: TvPink Printscreen

- On kao bezbednjak zna da tim što izlazi u susret Albancima toliko, SAD ne dobija ništa, može samo da izgubi, jer oni su izvor nestabilnosti. On je ozbiljan političar i rekao je da nema potrebe da dolazi u Prištinu dok se ne ukinu takse - kaže Vujičić i rekao je da smatra da je ovo još jedna opomena Albancima.

Politikolog Jelena Vukoičić ističe da Bolton ima stavove koji su „fer“ i negde više reprezentuju međunarodno pravo - mnogo više nego što je radila klintonistička administracija.

Foto: TvPink Printscreen

- Međutim, kada govorimo o KiM i Vašingtonu tu imamo jedan sukob između Trampove administracije i bivše adminstracije iz vremena demokrata, tu ima dosta kadrova, mnogo toga Tramp nije stigao, mnogo toga nije mogao da promeni, on je sam suočen sa velikom opozicijom na unurašnjem planu upravo od strane bivše vlasti – napominje ona.

- I sada se tu KiM pokazuje kao jedna tačka mimolilaženja i konflikta upravo između sadašnje i bivše američke administacije - kaže Vukoičić.

Kako kaže, što se tiče Trampa i Boltona, naglašava Vukoičić, njima je generalno u interesu  da se to pitanje reši, da se situacija ovde stabilizuje i da nemaju više ovde problem, kako bi se okrenuli nekim drugim žarištima.

- Međutim, ono što ih sputava su napori činovnika iz bivšeg režima, a KiM je projekat tih ljudi - zaključuje ona.

#Džon Bolton

#Kosovo

'