AKTUELNO

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da od kako su prištinske takse na robu iz centralne Srbije na snazi, naša zemlja je na teritoriju svoje južne pokrajine plasirala za 260 miliona evra manje robe, nego u istom periodu prošle godine.

- Našalost, mi jedino što možemo u ovom trenutku, pošto očito međunarodna zajednica i svet nisu izvršili dovoljno jak pritisak da se ove takse ukinu, možemo da vodimo evidenciju i zaista pratimo na dnevnom niovu kolike su štete i kakve su razmere tih ekonomskih šteta, ali ne samo njih. Podatak da je od 21. novembra do 20. jula ove godine, to je tih 260 miliona, što znači da je na dnevnom nivou gubitak milion i oko 80 hiljada evra. Toliko se manje robe plasira na Kosovo, nego što se plasiralo pre uvođenja taksi – rekao je Ljajić u Novom jutru TV Pink.

Kako dodaje, to će se sigurno nešto manje odraziti i na ukupni BDP naše zemlje.

- Mi procenjujemo, ako se ovaj trend nastavi, to će biti nekih 400 miliona manje robe koju je Srbija plasirala na Kosovo, nego prošle godine. To nije zanemarljivo za srpsku privredu. To je direktna kratkoročna ekonomska šteta koja je lako merljiva – smatra Ljajić.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, šteta koja nije merljiva je gubitak tržišta, jer su drugi već „uskočili“ tamo.

- Tako je Grčka u maju povećala izvoz na KiM za tri i po puta, Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Bugarska, koje su dva i po puta povećale svoj izvoz, a Makedonija za 50 odsto. Prema tome, oni su to iskoristili, ali nisam siguran da je sve to zajedno u korist građanima koji tamo žive, pre svega potrošačima, jer oni za 5 odsto u proseku plaćaju skuplju robu – ocenio je Ljajić i dodao da je očito da je naša roba bila jeftinija.

Govoreći o potrošačima Ljajić kaže da su takse problem za sve, proizvođače, trgovce i potrošače.

- Vi ovde uskraćujete mogućnost izbora ljudima. Prema tome, štetu trpe svi, a najviše srpski građani na Kosovu, koji ne mogu da kupuju robu iz svoje zemlje. Na svu sreću nalazi se način da ta roba ipak dođe. Puno manje nego što je dolazila, ali te robe ima – naveo je Ljajić.

On kaže da su proizvodi na Kosovu poskupeli 5,3 odsto od uvođenja taksi.

- Na šteti su svi, a da ne govorim o političkoj šteti, jer je ubijen dijalog. Realno, od uvođenja taksi nikakvog dijaloga nema, nema pomaka u dijalogu, svi tapkamo u mestu, jer o čemu da razgovarate kad o ovoj, uslovno rečeno, banalnoj stvari u širom političkom kontekstu, ali vi niste u stanju da ukinete takse, kako onda da rešavate krupne političke probleme i status Kosova – kaže Ljajić.

Foto: TvPink Printscreen

Upitan zbog čega nije bilo jačeg međunarodnog pritiska da se takse ukinu, on je rekao da se EU i čitava međunarodna zajednica suočavaju sa "krizom autoriteta, vođstva, ideje", da to nije onaj isti svet od ranije.

- Više nemate tako jakih autoriteta koji bi mogli da nametnu svoju odluku, ali i ovaj prostor nije prioritet za EU i Amerike, da se neko tim stalno bavi. Bave se od slučaja do slučaja, od situacije do situacije. Međunarodna zajednica nije u stanju da jako pritisne da se takse ukinu - istakao je Ljajić.

Ne postoji ekonomsko opravdanje za uvođenje taksi, a Ljajić kaže da su one donele samo političku korist pojedincima koji će je, ako izbori na KiM budu ranije održani, politički materijalizovati.

Za izdavanje stana na crno kazne pola miliona dinara

Ljajić kaže da su uvođenjem paušalnog oporezivanja za građane koji izdaju stan, sobu ili kuću želeli da motivišu ljude da ne rade na crno, jer će kazne biti i više od pola miliona dinara.

On je rekao da je u Beogradu kategorisano samo 2.500 mesta, a da stotine hiljada stranih turista godišnje dođu da posete prestonicu Srbije, da Novi Sad ima još manje kategorisanih mesta svega 600 ležajeva, a drugi je po broju turista grad u Srbiji.

- Imali smo problem da inspekcija ne može da uđe u stan da kontroliše. Hteli smo da nađemo rešenje da to bude takozvana 'win win' situacija i uveli smo paušalno oporezivanje za one koji imaju do 30 ležajeva - pojasnio je ministar.

On je naglasio da će za smeštaj prve kategorije vlasnici plaćati 3.000 dinara godišnje po ležaju. Na taj način, naglašava, ministarstvo je htelo da motivišu ljude da ne rade u crnoj zoni jer će kazne biti ogromne.

- U Beogradu više od 280 ljudi se prijavilo i kategorisalo smeštajne kapacitete. Oni plaćaju minimalni porez - rekao je Ljajić i dodao da su na dobiti svi država koja će ubirati malo sredstava od poreza i vlasnici smeštajnih kapaciteta koji će uz minimalan iznos raditi legalno.

Foto: Tanjug

Srbija je, kako kaže, po proceni evropske turističke komisije za 2019. godinu treće rastuće tržište u Evropi. Tome je doprinelo što Srbija nije bila ranije prepoznata kao turistička destinacija i što strani turisti teže da posećuju neotkrivene destinacije.

Ne očekuje da će ove godine rast stranih turista koji posete Srbiju dostići 10 odsto, ali će, kako kaže, biti sigurno veći od pet odsto.

- Po procenama kineskog giganta Alibabe i njihove turističke platforme, mi smo čertvrto rastuće tržište za kineske turiste u 2019. godini u svetu. Nije reč o apsolutnom broju već o procentualnom rastu kineskih turista - pojasnio je Ljajić i dodao da je u prvoj polovini godine Srbiju posetilo 57.000 gostiju iz Kine.

Više o pomenutim temi saznajte u videu koji sledi:

#Rasim Ljajić

#Takse

'