AKTUELNO

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija Bosne i Hercegovine Gordan Milinić izjavio je danas da je, prema podacima Centralne banke BiH, do kraja 2017. godine Srbija u Bosnu i Hercegovinu investirala 2,024 milijarde konvertibilnih maraka i da je treći najveći investitor u BiH sa učešćem od 15 odsto u ukupnim investicijama.

On je to rekao tokom sastanka sa novoimenovanom ambasadorkom BiH u Srbiji Aidom Smajić sa kojom je razgovarao o trenutnoj ekonomskoj situaciji između dve zemlje, sa fokusom na investicije Srbije u BiH, prenosi Fena.

Telekom Srbije je 2007. godine je za 646 miliona evra kupio Telekom Republike Srpske i to je ujedno i najveća investicija iz Srbije, ali i pojedinačna strana investicija u BiH.

U ukupnom iznosu investicija iz Srbije dominiraju investicije u oblasti informacija i komunikacija s učešćem od 7 odsto.

Među najznačajnijim investitorima iz Srbije u BiH su Telekom Srbije, Komercijalna banka, Naftna Industrija Srbije, Koncern Hemofarm a.d., Swislion-Takovo, Imlek, Galames Beograd.

Govoreći o radu FIPA-e na animiranju ekonomske diplomatije BiH u poslednje tri godine, Milinić je kazao da je ova aktivnost dovela do organiziranja većeg broja privrednih manifestacija na kojem su prisustvovali brojni strani investitori, što je rezultiralo otvaranjem kompanija u BiH i zapošljavanjem lokalnog stanovništva.

#BiH

#Ekonomija

#Srbija

'