AKTUELNO

Beogradiski zoološki vrt danas proslavlja 83 godina postojanja. Te davne 1936. godine, na Petrovdan, ugostio je svoje prve stanovnike, kapacitet i broj vrsta tokom godina se menjao, a danas možete posetiti na stotine različitih vrsta životinja u Beogradskom ZOO vrtu, koji svojom dugom istorijom i zanimljivostima privlači posetioce već skoro ceo vek!

Kako je za portal Pink.rs rekao PR ZOO vrta Andrej Manojlović ova godišnjica ZOO vrta biće obeležena u krugu zaposlenih, dok životinje tradicionalno dobijaju veće porcije hrane kao i svake godine na rođendan ZOO vrta.

Što se tiče planova za naredni period, Manojlović ističe da nakon projekata koji su realizovani u prethodnom - to su pingvinarijum u koji su stigla dva jata pingvina nakon 40 godina i dečiji ZOO vrt koji su renovirani, sada, kako naglašava, ulazi se u proces renoviranja prostora za medvede, tako da će medvedi biti izmešteni u zoološki vrt na Paliću.

Radovi, koji će početi za mesec dana, biće gotovi do kraja godine ili početkom naredne godine.

-Takođe, trenutno radimo na renovirnaju prostora za primate, koji će dobiti jedan novi i moderniji oblik u odnosu na trenutni. To su dva velika infrastrukturna projekta - rekao je Manojlović.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Što se tiče nabavke novih vrsta, Manojlović ističe da to nije u planu.

- Nažalost, u skorašnjem periodu nemamo u planu nabavku novih vrsta dok ne obezbedimo potrebnu infrastrukturu, i dok ne završimo tekuća dva velika i finansijski zahtevna projekta - istakao je on i dodao da je ZOO vrt svakako posvećen novim prinovama rođenim u ZOO vrtu.

-Pre tri nedelje dobili smo mladunče zebre, kao i mladunče jaka, himaljaskog govečeta. I oni su vrlo velika atrakcija, pogotovo mladunče zebre - naglasio je Manojlović.

Osim ostvarene saradnje sa Evropskom asocijaciojm za zoološke vrtove i akvarijume (EAZA) Beogradski ZOO vrt ima izuzetno dobru saradnju sa ZOO vrtom Palić i ZOO vrtom Jagodina.

Takođe, Beogradski zoološki vrt ima i zavidnu saradnju na međunarodnom nivou sa Letonijskim zoološkim vrtom, tako da je zahvaljujući saradnji sa njima dobio dve foke iz prihvatilišta koje su se nasukale na obalu.

Foto: Tanjug AP

Manojlović rekao da su pingvini apsolutna atrakcija u ZOO vrtu i da su privukli potpunu pažnju posetilaca

420.000 poseta u 2018!

U odnosu na isti period prošle godine, zoološki vrt je znatno napredovao, zahvaljujući novim realizovanim projektima, kao i novim životinjama.- Broj poseta kontinuirano raste, a mi se trudimo da stalno nešto novo pružimo  našim posetiocima vrta. Takvi su nam planovi za narednu godinu, a ove godine očekujemo još više poseta. U prošlogodišnjem periodu imali smo 420 hiljada poseta tokom godine, i očekujemo da ćemo premašiti tu cufru - zaključuje Manojlović.

- Nisu još svi dobili imena, ali će se vremenom neko izdvojiti kao dominantno i biti novi heroj Beogradskog ZOO vrta - istakao je on.

- Naravno, tu je Muja aligator. S obzirom da je danas rođendan ZOO vrta, Muja je danas bio izuzetno posećen. On je u ZOO vrtu od osnivanja i sa svojih 85 godina je najstariji primerak svoje vrste na svetu u ovim kontrolisanim uslovima - objasnio je Manojlović.

#godišnjica

#zoološki vrt

'