AKTUELNO

Rumunska vlada ignoriše volju sopstvenih građana time što ne usvaja preporuke za borbu protiv korupcije koje je izdalo nadležno telo EU, izjavio je predsednik Rumunije Klaus Johanis.

On je u sredu rekao da je veoma zabrinut što je Rumunija i dalje u folusu evropskih institucija, prenosi AP. U izveštaju "Grupe država protiv korupcije" (GREKO) pri Savetu Evrope objavljenom u utorak navodi se da je Rumunija postigla veoma mali napredak u naporima za sprečavanje korupcije na visokom nivou.

Kako je navedeno, Rumunija u potpunosti poštuje samo csetiri od 13 preporuka za borbu protiv korupcije među poslanicima, sudijama i tužiocima, kao i da delimično poštuje tri.

Johanis je naveo da je koalicija predvođena premijerkom Socijaldemokratskom strankom premijerke Vijorike Dančilo još jednom dobila crveni karton za "štetu koju vlada pravi modifikovanjem pravosudnih i krivičnih zakona.

- Potezi rumunskih vlasti su u suprotnosti sa preporukama tela EU - rekao je Johanis.

Socijaldemokratska stranka odbacila je kritike Johanisanavodeći da još 14 drugih zemalja, među kojima su Francuska i Nemačka, treba da implementiraju preporuke GREKO-a, što znači da Rumunija nije jedini slučaj, kao i da vlada čeka opšti konsenzus državnih udruženja pre nego sto usvoji preporuke.

#Rumunija

'