AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić ocenio je da je bilo krajnje vreme da se tužilaštvo pozabavi skandalom sa kupovinom sekundi ne samo na Javnom servisu, već i na drugim medijima i istakavši da je Dragan Đilas najbolji primer kako se obogatiti u politici.

- Dragan Đilas je to radio u vreme kada je bio prvo direktor Narodne kancelarije, tadašnjeg predsednika Tadića, dakle državni funkcioner, posle Koštuničin ministar za nacionalni investicioni plan, a nakon toga gradonačelnik Beograda – rekao je Vesić za Pink.

Prema njegovim rečima, Đilasova privatna firma je u vreme dok je bio državni funkcioner trgovala sekundama.

- To možda ne bilo ništa čudno da su u pitanju privatne televizije, mada je i to korišćenje uticaja, ali je trgovao sa medijima koji su na neki način posredno ili neposredno bili u vlasništvu države – naveo je Vesić.

- Prvo Javni servis, a drugo Studio B, čiji je osnivač u to vreme bila Skupština grada Beograda, ista koja je birala Đilasa za gradonačelnika – naveo je Vesić i podsetio da se i Verica Barać bavila time kako je Đilas uicao na medije u Srbiji.

Zamenik gradonačelnika je naveo da su preko tih reklamnih sekundi potpuno kontrolisani mediji u Srbiji.

- Vi u to vreme niste mogli da vidite apsolutno ni jednu ružnu reč protiv Dragana Đilasa, zaustavljane su rotacije, vraćane su novine iz štampe ako se Đilasu ne vidi slika, postoje novinari koji to mogu da potvrde. To je bilo vreme kada je Đilas kontrolisao sve i bilo je krajnje vreme, pošto je tada imao promet u svojim firmama preko 700 miliona evra da se neko u ovoj državi zapita i kaže kako vi kao državni funkcioner možete tako da radite – kaže Vesić.

Foto: TV Pink Printscreen

On navodi da je Dragan Đilas nervozan i da napada saradnike Aleksandra Vučića zato što zna da će na kraju morati da odgovara za ono što je radio u ovoj zemlji.

- Obogatio se u politici, to je najbolji primer kako čovek može da se obogati u politici – dodao je Vesić i ukazao da je imao preko 99 odsto prometa u firmama dok je bio u politici.

- Njegovo bogatstvo počinje 2004. godine kada počinje da preuzima medije u Srbiji – istakao je zamenik gradonačelnika Beograda.

Odgovorni urednik Srpskog telegrafa Boris Vuković je naveo da će osim marketinških agencija koje su bile pod kontrolom Dragana Đilasa za tu skandaloznu trgovinu sekundama odgovarati i ljudi sa Javnog servisa koji su tada sklapali ugovore sa druge strane.

Foto: TV Pink Printscreen

- Đilas i njegove marketinške agencije su otkupljivali sekunde od Javnog servisa po povlašćenim cema, pa prodavali kroz svoje marketinške agencije klijentima na tržištu po izuzetno velikim cenama. Postigli su monopol i imali veliki broj sekundi – rekao je Vuković.

Kako je dodao, bili su apsolutni gospodari sekundi na Javnom servisu. Vuković je naveo da su istraživači su došli do podatka da je Đilas iz Češke došao sa 75.000 evra prometa.

- Njegove firme su toliku dobit postigle, kako je to pretočeno u sve ove milione treba da objasni da li je to preko sekundi ili nekako drugačije – kazao je Vuković i objasnio kako je funkcionisala kupovina filmskih programa na Javnom servisu:

- Đilas zajedno sa rukovodstvom Javnog servisa ode u Francusku na nadmetanje, odaberu fimove, Đilas ih kupi po nižim cenama, a onda ih proda Javnom servisu po trostruko ili četvorostruko većoj ceni. A onda prodaje i minute za reklame! Mislim da je dobro da država jednom za svagda istraži da li postoji kirvično delo i stavi tačku na to – podvukao je Vuković.

#Goran Vesić

'