AKTUELNO

Led je imao negativan uticaj na trgovinu rekama, ali to neće imati značajan uticaj.

Ministar finansija Dušan Vujović je izjavio danas da će uprkos hladnom vremenu u januaru i manjim odstupanjima u finansijskim planovima biti ostvaren suficit u prvom kvartalu.

-Srbija je iznajmila ledolomce kako bi se omogućila plovidba. Led je sigurno imao negativan uticaj na trgovinu rekama, troškove grejanja zbog uvoza energenata i slično, ali ne verujem da će to imati značajnog uticaja” - rekao je Vujović odgovarajući na pitanja novinara.

Kako kaže, biće manjih odstupanja od finansijskih planova, ali to neće biti značajno.

U januaru su relizovani prihodi od akciza i PDV-a iznad plana. Prvi mesec smo završili sa suficitom na nivou republičkog budžeta od oko 20 milijardi dinara, što je 0,5 odsto BDP. To govori da privredna aktivnost nije bitno zaostajala”, istakao je Vujović.

On je rekao da smo startovali u 2017. bolje nego u 2016. godini, a koja je bila odlična.

Očekujem da ćemo u prvom kvartalu biti iznad plana. Očekujem jednokratne prihode koji će nam pomoći još više, ali će sigurno doprineti da imamo suficit u prvom kvartalu. Kao i da u ovoj godini u kojoj će pažnja javnosti biti usmerena političkim dogadjajima imamo jako dobru i stabilni ekonomsku situaciju”, naglasio je Vujović.

Vujović se nada da će se naći rešenja koja svima odgovaraju i koja neće proizvesti negativne fiskalne efekte.

Rešenja ne vidimo još uvek, ali se nadamo da ćemo ih uskoro naći”, kazao je Vujović.

On je dodao da ne bi trebalo da potraje kriza u vezi sa dugovima poljoprivrednika prema PIO fondu - koji se procenjuju na više do 90 milijardi dinara.

Č.N.

#Budžet

#Dušan Vujović

#Suficit

'