AKTUELNO

Američki berzanski indeksi su danas porasli, nakon dogovora SAD i Kine da se uzdrže od uvođenja dodatnih tarifa na svoje proizvode i nastave trgovinske razgovore.

Širi indeks S&P 500 je porastao za 1,0 odsto na istorijski maksimum, "probivši" prethodni rekord od 2.964 poena, prenosi CNBC. Industrijski indeks Dau DŽons porastao je za 247 poena ili 0,9 odsto, zahvaljujući skoku deonica Intela i Epla, dok je tehnološki Nasdak skočio za 1,7 odsto.

Akcije proizvođača čipova su drastično porasle, pri čemu su deonice Skajvorks solušensa skočile za 7,1 odsto, a Majkrona za 6,6 procenata.

Akcije Kalkoma i Broadkoma su porasle za 3,3 odsto i 5,6 odsto, respektivno.

"Čini se da su tržišta zadovoljna kooperativnim tonom koji je proistekao sa sastanaka", smatra Dan Deming, generalni direktor kompanije "KKM fajnenšel".

Predsednik SAD Donald Tramp i kineski predsednik Si Đinping dogovorili su se, na marginama samita G20 u Osaki, da neće nametati nove tarife na američke i kineske proizvode.

Britanski javni servis BBC prenosi da je cena zlata, koje se često smatra sigurnim utočištem u vremenima neizvesnosti, pala za dva odsto na 1.382 dolara po unci, što je najveći pad od juna 2018. godine.

Kao razlog za takav pad tržišni posmatrači navode optimizam povodom potencijalnog trgovinskog sporazuma između SAD i Kine, koji je prouzrokovao i skok akcija na evropskim berzama.

U Evropi, i britanski indeks FTSE 100 i nemački indeks DAKS porasli su za po 1,3 odsto, prenosi BBC.

"Zlato ima tendenciju da napreduje u vremenima zabrinutosti zbog privrednog rasta, nestabilnosti tržišta ili kada tržišta veruju da gube kontrolu nad događajima", rekao je Ras Mold, investicioni direktor brokerske kuće "AJ Bel".

Vrednost drugih aktiva, koje se takođe smatraju sigurnim utočištem, takođe je opala, uključujući japanskog jena i švajcarskog franka.

Dolar je ojačao za 0,4 odsto u odnosu na jen na 108,26, dok je prema švajcarskom franku napredovao za 0,7 odsto na 0,9830 franaka.

#Berza

'