AKTUELNO

Na Regionalnom forumu inostranih diplomaca Rusije, kao počasni doktor nauka moskovskog univerziteta, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević istakao je da su Srbija i Rusija oduvek bile prijateljske zemlje i da su odnosi između njih danas na najvišem mogućem nivou.

- Srbija može otvoreno da kaže da je Rusija njen prijatelj. Unapređenje odnosa sa Ruskom Federacijom jedna je od glavnih ciljeva za koji sam se lično zalagao kao ministar odbrane, a i danas se zalažem kao ministar za rad, zapošljavanje , boračka i socijalna pitanja. Razmenom iskustava sa Rusijom u oblasti zaštite osoba sa invaliditetom, u oblasti zaštite ratnih vojnih memorijala i zalaganjem za unapređenje odnosa sa boračkim udruženjima, dodatno se razvijaju bilateralni odnosi naše dve prijateljske zemlje - rekao je Đorđević.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Ministar je istakao da mu je titula počasnog doktora moskovskog univerziteta, koju je dobio kao prvi ministar u Vladi Republike Srbije i drugi srpski političar nakon predsednika Aleksandra Vučića, dala dodatan podstrek, ali i veliku obavezu da se još više zalaže za čuvanje prijateljskih odnosa sa Rusijom. Kako kaže, prostora za unapređenje odnosa sa Rusijom uvek ima, posebno u oblasti obrazovanja i kuluture.

- Potpisivanjem Memoranduma o saradnji sa Ruskim državnim socijalnim univerzitetom, a predlog za to je već poslat rektorki, omogući će se našim studentima, koji studiraju sociologiju i bave se oblašću socijalne zaštite da postidplomske studije pohađaju u Moskvi, što će im sigurno značiti u daljoj karijeri - rekao je Đorđević i dodao da mu je posebno drago i što je od ove godine manifestacija Besmrtni puk, na inicijativu Ministarstva, postala događaj od državne važnosti, koji će se obeležavati na isti dan i u Srbiji i Rusiji.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Takođe, kao jedan od dokaza da Srbija neguje prijateljske odnose sa Rusijom i da nikada ne zaboravlja podršku koju joj je pružila kada je bilo najteže, naveo je da će i Groblje oslobodilaca Beograda imati poseban i novi izgled, odnosno da će uskoro postojati simbol koji će svetleti u bojama trobojke - srpske i ruske zastave.

#Rusija

#Srbija

#Zoran Đorđević

'