AKTUELNO

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će do kraja godine biti usvojena nova fiskalna pravila, koja podrazumevaju i švajcarski model penzija, što će, kaže, biti sastavni deo budžeta za 2020. godinu.

Na pitanje kako komentariše to što je predsednik Fiskalnog saveta najavio donošenje novih fiskalnih pravila, Mali je rekao:

- Pavle Petrović i ja smo imali sastanak pre mog odlaska u London i upravo smo o tome diskutovali i njegova izjava je posledica razgovora koji smo zajedno imali. Smatram da je to veoma važno, o tome smo razgovarali i sa MMF-om, da dodatno pojačamo fiskalna pravila kojih moramo da se držimo kako bi održali finansijsku i fiskalnu stabilnost koju smo ostvarili u prethodnih nekoliko godina.

Mali kaže da fiskalna pravila podrazumevaju procenat učešća javnog duga u BDP-u i maksimalni deficit koji u budužetu možete da planirate.

- Tenutno razmišljamo o 0,5 odsto, što je potpuno prihvatljivo i dugoročno utiče na smanjenje učešća javnog duga u BDP-u. Da nam penzije nikada nemaju veće učešće od 11 odsto, niti iznos plate u javnom sektoru ne bude veći od 9,4 ili 9,5 odsto, to su ta pravila o kojima razgovaramo i tu postoji potpuna saglasnost između vlade i Fisklanog saveta, kao i MMF-a da je to neophodno uraditi kako bi smo teško stečenu finansijsku staiblnost održali na pravi način - istakao je Mali.

Navodi da će nova fiskalna pravila svakako biti usvojena do kraja godine, kao i da već u oktobru dolazi nova delegaicja MMF.

- U međuvremenu treba da konkretno definišemo koja su to pravila. I zajedno sa švajcarskom formulom za penzije koju smo definisali, što je takođe velika stvar i čuli ste pohvale Fiskalnog saveta i drugih eksperata po tom pitanju, to će biti sastavni deo budžeta za 2020. Nastavljamo sa reformama, ono što smo ostvarili ne želimo da izgubimo. I kada pogledate taj mozaik, fiskalna pravila i indeksacija penzija koju ćemo sprovesti 2020, nakon toga nam ostaje samo reforma plata u javnom sektoru koju naredne godine treba da završimo.

Tako će biti zaokružena ova faza strukturnih reformi i zajendo sa reformom Poreske uprave i boljim upravljanjem u javnim preduzećima nastavićemo da rastemo i gradimo bolje privredno okruženje, zaključio je Mali.

#Siniša Mali

'