AKTUELNO

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc rekao je da prihvatanje milion izbeglica ne bi bilo problem za Evropsku uniju ukoliko postoji solidarnost medju članicama.

- Sve zemlje su dužne da učestvuju u rešavanju izbegličke krize, pa tako i Poljska. Cela EU ima preko 500 miliona stanovnika. Prihvatanje jednog miliona izbeglica za celu Uniju ne predstavlja problem. Problem će nastati kada neke države odbiju da budu solidarne i izbeglice dodju u svega nekoliko država - rekao je Šulc za poljski dnevnik Žečpospolita.

- Zato neprestano apelujem da sve zemlje daju doprinos rešavanju te krize -  dodao je on.

Foto: Wikipedia

Predsednik EP u intervjuu koji danas objavljuje "Žečposolita" izrazio je razumevanje za strah u nekim zemljama, kao u Višegradskoj grupi, da će im stići suviše veliki broj izbeglica koje neće biti u stanju da integrišu ali odbio je da se složi sa tim bojaznima.

- Živimo u 21. veku i nećemo rešiti globalni problem a migracija jeste svetski problem, preko nacionalnih predrasuda - rekao je Šulc.

Prema oceni Šulca taj spor oko primanja izbeglica može da se odrazi i na priliv, sredstava iz evropskih fondova, tako što će prilikom revizije evropskog budžeta naredne godine zemlje koje prihvate veći broj izbeglica nastojati da dobiju više sredstava za rešavanje izbegličke krize, isto kao što je Poljska već najavila da će pokušati da dobije veće dotacije za svoje poljoprivrednike.

Predsednik EP ponovio je u intervjuu poljskom listu da Rusiji ne treba ukidati ekonomske sankcije sve dok ne budu ispunjene odredbe sporazuma o Ukrajini iz Minska.

Autor: Č.N.

Izvor: Beta

'