AKTUELNO

Postoji prostor za povećanje plata i penzija, ali i za ono što je privredi naročito bitno - rasterećenje zarada od poreza i doprinosa, izjavio je član Fisklanog saveta Nikola Altiparmakov.

- Što se tiče povećanja plata i penzija, nije sporno, budžetske brojke su dobre, nalazimo se u suficitu. Očekujemo na kraju godine da postoji blagi suficit. Postoji prostor za povećanje plata i penzija i ono što je privredi naročito bitno, rasterećenje poreza - rekao je Altiparmakov novinarima nakon sastanka članova Fisklanog saveta sa Srpskom asocijacijom menadžera.

Kako kaže, poruka Fiskalnog saveta je da se to radi na sistemski i uređen način.

- Da se pre svega usvoji forumula za indeksaciju penzija i da se u skladu sa tom predvidivom formulom, i u ovoj i u narednim godinama povećavaju penzije - poručio je Altiparmakov.

Privredi je, ističe on, važno da se što više novca ostavi za rasterećenje poreza i doprinosa na zarade, što će biti direktna stimulacija privrednom rastu.

Na pitanje novinara da prokomentariše to što su nedavno poslanici na skupštinskom Odboru za finansije kritikovali rad Fiskalnog saveta, zatim ono što je Fiskalni savet iznosio kada je reč o privrednom rastu i da li osećaju članovi tog tela neku vrstu pritiska od strane vlasti, Altiparmakov je rekao: "Ne osećamo pritisak. Naravno da nezavisne institucije nemaju uvek identično gledište sa vlašću, i to je dobro, jer bi se u suprotnom postavilo pitanje čemu uopšte služimo. Tako da nemamo nikakavu vrstu pritiska, a imamo jasan mandat zašto se Fiskalni savet bavi prvirednim rastom".

#Ekonomija

#Penzije

#Plata

'