AKTUELNO

Povodom sutrašnjeg sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa nemačkim investitorom koji će u uložiti u visoke tehnologije, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je da je od zemlje koja privlači male nemačke kompanije, Srbija za deceniju prešla put do zemlje u kojoj mnogo veće kompanije žele da rade i da proizvode.

Čadež je podsetio na prethodne investicije nemačkih kompanija koje su zajedno uložile više od dve milijarde evra i uposlile oko 55.000 radnika.

- Poput 'Kontinentala' koji je ovde napravio centar za istraživanje i razvoj i sarađuje sa univerzitetima, 'Boša' koji razvija deo softverskog programa ovde, 'Simensa' koji kada pogledate u Evropi svaku treću vetrenjaču koja proizvodi električnu energiju, generator je proizveden ovde u Srbiji, u Subotici - kazao je Čadež.

Predsednik PKS je ukazao na stabilan ekonomski okvir, podršku za investicije koju kompanije imaju od samog planiranja biznisa u Srbiji pa do realizacije.

- Ono što mislim da smo dobro uradili je na polju obrazovanja - dualno obrazovanje. Kada smo rekli da će to imati presudan značaj za nemačke kompanije, evo pokazuje se da ima. Zašto? Zato što je to jedan sistem koji oni prepoznaju, jer ga imaju kod kuće - naveo je Čadež.

#Marko Čadež

'