AKTUELNO

Iz Privredne komore Kosova poručuju da embargo ne ide u prilog ekonomskoj saradnji u regionu, a ni Berlinskom procesu.

Na društvenim mrežama i prištinskim veb sajtovima poslednjih dana su sve primetniji pozivi na bojkot srpskih proizvoda, a građanima se poručuje da ne kupuju proizvode čiji bar-kod počinje sa 8 60.

Kako se navodi, dok kampanja protiv uvoza robe iz centralne Srbije sve više jača na Kosmetu, vrednost uvoza na Kosmet iz centralne Srbije je svake godine sve veća, a anketa sprovedena u Prištini pokazala je da građani za ogroman uvoz i simboličan izvoz u Srbiju okrivljuju i Vladu i same sebe.

Opozicione stranke suprotstavljaju se uvozu robe iz centralne Srbije, a među njima je najglasniji pokret Samoopredeljenje, koji je svojevremeno pokrenuo akciju bojkota robe iz Srbije sa parolom "Voli tvoje", a nije se ustručavao ni od radikalnih akcija poput prevrtanja kamiona sa srpskom robom.

- Smatramo da je embargo trebalo da bude uveden. Bojkot je jedan u potpunosti racionalan odgovor na agresivnu politiku Srbije prema Kosovu, naročito u poslednjih pet godina. To bi trebalo da bude samo jedan korak u uspostavljanju reciprociteta - rekao je Driton Kauši, poslanik Samoopredeljenja.

U kosovskoj vladi ne postoji raspoloženje za dalje zaoštravanje situacije i odnosa sa Beogradom, do kojih bi došlo nakon uvođenja trgovinskog embarga nad iz robom centralne Srbije.

- Po mom mišljenju i ta reč reciprocitet, kao i bojkot, jednostavno pripadaju prošlosti. Sada je vreme da radimo na tome da imamo otvoreno tržište i da se radi na jačanju javnog mnenja, kako bi ljudi sami odlučivali šta će kupiti - rekao je predsednik Privredne komore Kosova Safet Grđaliu.

S. P.

#Bojkot

#Priština

#Trgovina

'