AKTUELNO

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će se leks specijalisom za kredite u švajcarcima, o kojem će danas raspravljati poslanici u skupštini, posle više od jedne decenije biti rešen taj problem za 15.785 građana.

Predlog zakona je, kako je rekao, kompromis i najbolje rešenje za sve tri strane, udruženja građana, banaka i države.

- Najvažnije je da će tim zakonom biti obuhvaćeni svi korisnici tih kredita, kako bi građanima omogućili trajno rešenje problema - naglasio je Mali obrazlažući predlog zakona.

Istakao je da država ne sme da dozvoli da ti ljudi ostanu na ulici.

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre tri nedelje posetio građane dok su protestovali i obećao im da će biti pronađeno rešenje. Razgovori nisu bili ili ni malo laki i danas ispunjavamo obećanje koje je tada dato - naveo je Mali.

U Skupštini Srbije danas je počela sednica na čijem dnevnom redu je Predlog zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima koji je podnela Vlada Srbije.

Predlog Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima ušao je u utorak, po hitnom postupku, u skupštinsku proceduru.

Predlog tog zakona prethodno je usvojila Vlada Srbije, a predviđa da se preostali deo duga konvertuje u evre, da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto i da kamatna stopa bude ograničena na 3,4 odsto.

Predloženim zakonom građani koji su zaduženi u švajcarskim francima imaće mogućnost da reše ovaj finansijski problem, bez obzira na visinu duga.

#Ekonomija

#Novac

#Siniša Mali

'