AKTUELNO

Zvona crkve Notr Dam u Parizu su se oglasila 1389. godine, slaveći pobedu nad nevernicima.

Boj na Kosovu je bio jedan od prelomnih trenutaka u istoriji Srbije, posle kojeg je srpska država pala u vazalni položaj prema Otomanskom carstvu, ali koja je do danas ostala simbol viteške borbe za očuvanje države.

Tog 28. juna 1389. godine, na Vidovdan, knez Lazar i veliki deo njegove vojske poginuli su na Gazimestanu kod Prištine braneći svoju zemlju od turskog osvjanja. Srpski narod i Srpska pravoslavna crkva vekovima obeležavaju ovaj dan koji je posvećen knezu Lazaru, kasnije proglašenom za sveca kao i svim kosovskim junacima.

Foto: Wikipedia/VVVladimir

Obe strane pretrpele su velike gubitke, ali je osvajačka turska armija poražena kao nikad do tad i izbačena iz srpskih zemalja. Dvojica od trojice otomanskih zapovednika su stradali. Ubijen je i sam sultan Otomanskog carstva Murat I, kao i njegov sin Jakub. Već sutradan je Bajazit sa preostalim snagama napustio bojište i vratio se nazad Maloj Aziji.

Pročitajte još: Katedrala Notr Dam je simbol Pariza i remek delo svetske arhitekture, a današnji požar naneo joj je NAJVEĆA OŠTEĆENJA od kada postoji!

Odmah po završetku bitke, bosanski kralj Tvrtko Kotromanić je poslao u Firencu vest o potpunom porazu Turaka na Kosovu polju.

Značajan dokaz da su Srbi izvojevali pobedu dali su i venecijanski trgovci, koji su posmatrali Kosovsku bitku i o slavnoj srpskoj pobedi obavestili Evropu. Po njihovim kazivanjima, čak su i na pariskoj katedrali Notr Dam zvonila zvona u čast srpske pobede na Kosovu polju. Hrišćanstvo je pobedilo, a napad na Evropu od strane turaka je odložen za čitav vek.

Danas je Francusku, ceo svet, ali i Srbiju dočekala stravična vest o vatrenoj stihiji koja guta ovu velelepnu srednjevekovnu katedralu, koja je simbol Pariza i remek delo svetske arhitekture.

Tokom svoje istorije duge više od osam vekova, Notr Dam pretrpeo je mnoga oštećenja, ali se nijedan ne može meriti sa oštećenjima koje je dramatičnije od današnjeg požara koji je i dalje u toku.

Pročitajte još: DRAMA U FRANCUSKOJ PRESTONICI! Notr Dam u plamenu, vatra progutala toranj i krov! FOTOGRAFIJE I SNIMCI SU DRAMATIČNI!

Foto: Tanjug

#Kosovo

#Pariz

#Zvonko Bogdan

'