AKTUELNO

Zbog obustave rada naneta je ogromna šteta!

Štrajkači su više od mesec dana neosnovano blokirali rad u Republičkom geodetskom zavodu, čime je naneta ogromna šteta i građanima i državi. Zato će katastar odlukom Vlade Srbije ponovo početi sa radom u petak, 12. aprila, što je potvrđeno i iz kabineta premijerke Ane Brnabić.

- Na osnovu odluke Vlade Srbije o Uredbi koja definiše minimuma procesa rada u katastru, doneta je odluka da je od petka biti odblokiram RGZ. Štrajk u katastru je jedan od najkompleksniji od svih sa kojima se Vlada susrela do sada. Sa štrajkačima je održano nekoliko sastanaka, u kojima je učestvovala i premijerka Ana Brnabić. Poseban problem predstavljalo je to što je štrajkački odbor brojao 30 članova, a odluke su se donosilo konsenzusom što je do sada neviđeno! Dešavalo se da ne obaveštavaju svoje filijale po Srbiji o donošenju nekih odluka - kažu iz kabineta predsednice Vlade i dodaju:

- Ovo zaista traje predugo. Rukovodici sektora će videti šta je to minimum procesa rada, ali više neće smeti da se dešava potpuna obustava rada. Od petka Katastar definitivno ponovo radi.

Sporazum o isplati plata i uslovima rada, odnosno o štrajku potpisan je još 21. januara, ali tri sinidkata su tvrdili da je prekršen zbog čega su neosnovano nezakonito ponovo stupili u novu obustavu rada 27. februara, a za 11. mart su čak najavljivali proteste. Tokom štrajka, nekoliko puta je čak dolazilo do incidenata, kada građanima nije bilo dozvoljeno da uđu u službe katastra i ostvare svoja zakonom zagarantovana prava. Menadžment RGZ-a, na čelu sa direktorom Borkom Draškovićem, preduzimao je sve zakonom propisane mere kako bi organizovao rad u službama katastra i omogućio građanima da ostvare svoja prava.

- Štrajkači zahtevaju da se u službama koje štrajkuju pusti u rad IT sistem RGZ-a da bi oni mogli da rade predmete koje hoće, kome, kada i pod kojim uslovima hoće. Rukovodstvo će istrajati u primeni principa nulte tolerancije na korupciju koju sprovodi kroz sistemska rešenja rotacije državnih službenika, uvođenje dokument menadžment sistema, potpunom digitalizacijom radnih procesa i uvodenjem principa otvorenih podataka za šta je dobio i medunarodna priznanja - navodilo se u saopštenju RGZ koje je potpisao direktor Borko Drašković.

Pročitajte još: U Srbiji 3,6 miliona građana koristi mobilna plaćanja

Goran Rodić: Velika šteta napravljena je svima

Goran Rodic iz Građevinske komore Srbije upozoravao je sve reme da je protestom u RGZ blokirana cela građevinska industrija, koja je pokretač privrednog razvoja Srbije.

- Velika šteta napravljena je svima - i kupcima i prodavcima stanova, investitorima i izvođacima radova, kao i državi, jer su stopirani veliki infrastrukturni radovi - isticao je Rodić.

#Katastar

#Štrajk

'