AKTUELNO

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju februara ove godine iznosile 11 milijardi i 398 miliona evra, što je za 51,9 miliona evra više nego u januaru, objavila je danas NBS.

U poredjenju sa februarom 2018. godine devizne rezerve su uvećane za 1,6 milijardi evra.

Deviznim rezervama na tom nivou obezbedjuje se pokrivenost novčane mase M1 od 187 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju februara iznosile su 8,96 milijardi evra, što je nešto manje nego u januaru kada su iznosile oko 8,98 milijardi evra.

Trgovine devizama na medjubankarskom deviznom tržištu u februaru je iznosila 433,6 miliona evra i bila je za 61,3 miliona evra manja nego u prethodnom mesecu. U prva dva meseca ove godine u medjubankarskoj trgovini realizovano je 928,5 miliona evra.

Dinar je u februaru nominalno ojačao za 0,2 odsto u odnosu na evro, dok je od početka ove godine vrednost dinara gotovo nepromenjena u odnosu na evro. NBS je u februaru intervenisala na medjubankarskom deviznom tržištu kupovinom 30 miliona evra, u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa.

#Narodna Banka Srbije

'